Ελληνική επιχειρηματικότητα στα βαλκάνια: Άμεσες ξένες επενδύσεις
Abstract
Η παρούσα διατριβή σκοπεύει να αναλύσει το ζήτημα των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ), με έμφαση τις ΑΞΕ των ελληνικών επιχειρήσεων στις βαλκανικές χώρες. Πριν το κύριο μέρος της διατριβής παρουσιάζονται επιγραμματικά οι στόχοι και οι σκοποί της εργασίας, γίνεται επίσης μία εισαγωγή στο θέμα των ΑΞΕ. Το κυρίως έργο είναι χωρισμένο σε τρία κομμάτια.
Στο πρώτο κομμάτι γίνεται μια ανάλυση όλων των θεωρητικών προσεγγίσεων των ΑΞΕ. Οι λόγοι για τους οποίους πραγματοποιούνται ΑΞΕ είναι πολλοί, σε αυτό το κομμάτι θα αναλύσουμε αυτούς τους λόγους, εξετάζοντας το ζήτημα τόσο με καθαρά οικονομικά αλλά και ενδο-εταιρικά κριτήρια. Γίνεται αρχικά μία ιστορική αναδρομή στις ΑΞΕ, και πως αυτές εξελίχθηκαν στο χρόνο. Μετά παρουσιάζονται οι διάφορες θεωρητικές προσεγγίσεις με λεπτομέρεια, η διατριβή δεν μένει στην παρουσίαση αλλά αναλύει και κριτικάρει τα προβλήματα και τις αδυναμίες κάθε θεωρίας καθώς επίσης και την δυνατότητά τους για εξήγηση των ΑΞΕ.
Στο δεύτερο κομμάτι παρουσιάζονται οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί μια ΑΞΕ. Ομοίως με το πρώτο μέρος η διατριβή δεν μένει στην παρουσίαση αλλά αναλύει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε θέσης. Επίσης παρουσιάζονται εφαρμογές, στις οποίες εταιρίες διαφόρων τύπων θα μπορούσαν να ταυτοποιηθούν με τους εξεταζόμενους τρόπους, κατά τους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί μια ΑΞΕ.
Το τρίτο κομμάτι ασχολείται με τις ελληνικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν ΑΞΕ σε βαλκανικές χώρες, σε αυτό το κομμάτι παρουσιάζονται δεδομένα για το εξεταζόμενο θέμα. Το μεγαλύτερο όμως μέρος αυτού του κομματιού αφορά την πρωτογενή κριτική και ανάλυση των περιπτώσεων των Ελληνικών επιχειρήσεων στις βαλκανικές χώρες. Συγκεκριμένα αναλύονται οι λόγοι (οικονομικοί, ενδο-εταιρικοί και πολιτιστικοί) και οι τρόποι κατά τους οποίους επιτεύχθηκαν αυτές οι ΑΞΕ, καθώς επίσης οι θετικές και αρνητικές απορροές σε αυτές στις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και στην χώρα γενικότερα.
Η διατριβή ολοκληρώνεται από την παρουσίαση των συμπερασμάτων της έρευνας, την κριτική ανάλυσή τους, καθώς επίσης και τους περιορισμούς που μπορεί να έχει.