Η χρήση της τεχνολογίας Wiki ως μέσο συνεργατικής ηλεκτρονικής μάθησης (Collaborative e-learning): Μελέτη περίπτωσης στο επαγγελματικό λύκειο
Abstract
Το εργαλείο wiki από τη φύση του, αναμφισβήτητα, μπορεί να παρέχει ένα περιβάλλον συνεργατικής μάθησης το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με την κοινωνική εποικοδομηστική προσέγγιση. Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους μαθητές να ανταλλάξουν και να μοιραστούν πληροφορίες, γνώσεις, δεξιότητες αλλά κυρίως να συν-εργαστούν. Έχει λόγο ύπαρξης στην εκπαίδευση, όταν ενισχύει την ανακάλυψη και την κατασκευή της γνώσης από τους ίδιους τους μαθητές και προωθεί την ανοικτή συν-εργασία και την ανταλλαγή ιδεών.
Σκοπός αυτής της μελέτης περίπτωσης, ήταν να διερευνήσει πως μια ομάδα μαθητών, συνεργάζεται ηλεκτρονικά με τη χρήση της τεχνολογίας wiki στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής πλατφόρμας, που επιλέχθηκε και σχεδιάστηκε ως μοναδικό μέσο μάθησης για ένα συγκεκριμένο μάθημα του σχολικού προγράμματος σπουδών. Εστίασε στη συνεργατική ηλεκτρονική μάθηση και το πώς η μέθοδος αυτή αξιοποιήθηκε παιδαγωγικά στην εκπαιδευτική πράξη του Δευτεροβάθμιου Επαγγελματικού Λυκείου Σιάτιστας με μία ομάδα 12 μαθητών και 1 μαθήτριας του τομέα Οχημάτων. Βασικός άξονάς της ήταν η διαμόρφωση και η χρήση της εφαρμογής wiki ως ένα ολοκληρωμένο εργαλείο συνεργατικής ηλεκτρονικής μάθησης.
Τα ερευνητικά ερωτήματα που προσδιορίστηκαν, συντέλεσαν στην ποσοτική και την ποιοτική ανάλυση των συνεισφορών στο wiki. Οι αντιλήψεις των μαθητών αποκρυσταλλωθήκαν μέσω των συνεντεύξεων και των ερωτηματολογίων στην αρχή και στο τέλος της εφαρμογής, παρέχοντας έτσι άμεση ανατροφοδότηση για την καταλληλότητα αυτής της μεθόδου μάθησης. Η εφαρμογή αξιολογήθηκε για την αποτελεσματικότητά της με διαβαθμισμένα κριτήρια (rubrics) από εξωτερικούς αξιολογητές, ως πλατφόρμα συνεργατικής ηλεκτρονικής μάθησης. Τα αποτελέσματά μας, δείχνουν ότι ένα wiki μπορεί να προωθήσει αποτελεσματικά τη συνεργατική μάθηση και την κατανόηση ενός μαθήματος τεχνικής φύσης. Διαθέτει επίσης τα χαρακτηριστικά να αποτελέσει μια πλατφόρμα συνεργατικής ηλεκτρονικής μάθησης. Προβλήματα και ανησυχίες παρουσιάστηκαν κυρίως, γύρω από την καταλληλότητα του να αποτελέσει το μοναδικό μέσο μάθησης ενός Δευτεροβάθμιου Επαγγελματικού Λυκείου όχι τόσο από τη φύση του εργαλείου αλλά κυρίως από επιλογή ή τα βιώματα και τα στερεότυπα των μαθητών.