Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου των τροφίμων στην Ελλάδα πριν και κατά την οικονομική κρίση με έμφαση στις ιχθυοκαλλιέργιες
Abstract
Σκοπός της παρούσης μελέτης είναι η εξέταση της κατάστασης που επικρατεί στον ελληνικό κλάδο τροφίμων και ποια είναι η επίδραση της πρόσφατης κρίσης σε αυτόν. Πιο συγκεκριμένα και λόγω του μεγέθους του κλάδου θα εξεταστούν με την βοήθεια της χρηματοοικονομικής ανάλυσης όλες οι εταιρείες ιχθυοκαλλιεργειών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών στον κλάδο τροφίμων και ποτών.
Το εν λόγω πόνημα αποτελείται από επτά κεφάλαια. Μετά από μία σύντομη εισαγωγή, παρουσιάζεται το γενικό προφίλ του ελληνικού κλάδου τροφίμων καθώς και η συμμετοχή του στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας τόσο συγκεντρωτικά όσο και διαρθρωτικά. Η επόμενη ενότητα πραγματεύεται την κρίση, όπως αυτή ξεκίνησε παγκόσμια, εστιάζοντας στην συνέχεια στην ελληνική κρίση και εξετάζοντας τις επιπτώσεις της στις ελληνικές επιχειρήσεις. Το τέταρτο κεφάλαιο ασχολείται με την χρηματοοικονομική ανάλυση και πιο συγκεκριμένα στον ρόλο της και στα εργαλεία που χρησιμοποιεί για την επίτευξη του σκοπού της ενώ στο πέμπτο κεφάλαιο, αφού επιχειρείται μία προσέγγιση στις διαφορετικές μεθόδους έρευνας, υποστηρίζεται η μέθοδος που θα ακολουθηθεί για την αποπεράτωση του ερευνητικού σκέλους. Στην επόμενη ενότητα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης όπως προέκυψαν από την χρήση των εργαλείων της θεμελιώδους ανάλυσης (πίνακες τάσης, καταστάσεις κοινού μεγέθους και αριθμοδείκτες) ενώ η εργασία ολοκληρώνεται με τα τελικά συμπεράσματα και τις προτάσεις για περαιτέρω έρευνα. Τέλος, οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις των εταιρειών με τα βασικά μεγέθη που χρησιμοποιήθηκαν σε περιεκτική μορφή επισυνάπτονται στο παράρτημα.