Αξιολόγηση των παραγόντων που σχετίζονται με την εμφάνιση σηψαιμίας σε νεογνά πολύ χαμηλού βάρους γέννησης σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών στην Κύπρο
Abstract
Εισαγωγή: Η σηψαιμία αποτελεί σημαντική αιτία νεογνικής νοσηρότητας και θνησιμότητας, ιδιαίτερα στα πρόωρα και πολύ χαμηλού βάρους νεογνά. Η συχνότητα εμφάνισης της νεογνικής σηψαιμίας αυξάνεται ευθέως ανάλογα προς το ποσοστό της επιβίωσης των πιο ανώριμων νεογνών και τους προδιαθεσικούς παράγοντες εκδήλωσης της κατά την περιγεννητική περίοδο.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η καταγραφή του επιπολασμού επεισοδίων σηψαιμίας σε νεογνά πολύ χαμηλού βάρους (ΠΧΒΓ) καθώς και η διερεύνηση των παραγόντων που σχετίζονται με την εμφάνισή τους.
Δείγμα και μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε μια αναδρομική περιγραφική έρευνα σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών Νοσοκομείου της Κύπρου από τον Ιούνιο του 2011 έως και τον Ιούνιο του 2012. Ανασκοπήθηκαν τα ιατρικά αρχεία όλων των νεογνών με βάρος γέννησης ≤1.500 γραμμαρίων που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΝΝ στο διάστημα αυτό βάσει προκαθορισμένου πρωτόκολλου και καταγράφηκαν οι θετικές αιμοκαλλιέργειες αυτών.
Αποτελέσματα: Από τα 89 νεογνά ΠΧΒΓ, που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΝΝ κατά την προαναφερόμενη χρονική περίοδο, 17 (19%) παρουσίασαν 21 επεισόδια σήψης. Ο σταφυλόκοκκος ο αρνητικός στην πηκτάση αποτελούσε το 76,1% των μικροοργανισμών που απομονώθηκαν από τις θετικές αιμοκαλλιέργειες και ήταν το κύριο παθογόνο, τόσο στην πρώιμη όσο και στην όψιμη σηψαιμία. Τα νεογνά με επιβεβαιωμένη σηψαιμία ήταν μικρότερης ηλικίας κύησης, με χαμηλότερο βάρος γέννησης και με αυξημένο το ποσοστό χοριοαμνιονίτιδας κατά την κύηση από τα υπόλοιπα. Το 75% των νεογνών ΠΧΒΓ με σήψη χρειάστηκαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, ενώ το 82,4% αυτών είχαν τοποθετημένους κεντρικούς φλεβικούς αγγειακούς καθετήρες Η μέση διάρκεια νοσηλείας των σηπτικών νεογνών ήταν 74,8 ημέρες.
Συμπέρασμα: Στην παρούσα μελέτη ο επιπολασμός της σηψαιμίας σε νεογνά ΠΧΒΓ σε ΜΕΝΝ στην Κύπρο ήταν με ποσοστό 19% ιδιαίτερα χαμηλός. Σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για πρόκληση σηψαιμίας ήταν το κλινικό εύρημα της χοριοαμνιονίτιδας κατά τη διάρκεια της κύησης και η τοποθέτηση κεντρικών αγγειακών καθετήρων κατά τη νοσηλεία. Κύριο παθογόνο της νεογνικής σηψαιμίας στη μονάδα αυτή ήταν ο σταφυλόκοκκος ο αρνητικός στην πηκτάση.