Διερεύνηση του περιβάλλοντος επαγγελματικής πρακτικής μέσα απο τις απόψεις των νοσηλευτών ψυχικής υγείας
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2011-08-02Συγγραφέας
Φαρμακάς, Αντώνης
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Το περιβάλλον επαγγελματικής πρακτικής (ΠΕΠ) αναφέρεται σε χαρακτηριστικά οργάνωσης του χώρου της εργασίας τα οποία διευκολύνουν ή δυσκολεύουν τη νοσηλευτική επαγγελματική πρακτική. Το ιδανικό ΠΕΠ για τους νοσηλευτές αποτελεί ένα σύνολο διοικητικών και οργανωσιακών διευθετήσεων μέσα στο οποίο οι ασθενείς και η ασφάλεια τους αποτελούν το κεντρικό σημείο αναφοράς. Στη διεθνή βιβλιογραφία έχει τεκμηριωθεί επαρκώς ότι το ΠΕΠ είναι στενά συνδεδεμένο με τις εκβάσεις των νοσηλευτών και των ασθενών, καθώς μπορεί να προκαλέσει αυξημένο ή μειωμένο υποστηρικτικό περιβάλλον για την άσκηση της νοσηλευτικής φροντίδας.
Σκοπός: Σκοπός της έρευνας είναι η καταγραφή της αντίληψης και η μέτρηση του ΠΕΠ μεταξύ των νοσηλευτών Ψυχικής υγείας της Κύπρου και επιπλέον η ανάδειξη τυχόν διαφορών που οφείλονται στον χώρο εργασίας (εντός ή εκτός νοσοκομείου) ή σε δημογραφικά χαρακτηριστικά όπως το φύλο , η εμπειρία κ.α.
Μέθοδος: Πρόκειται για έρευνα διερευνητικού – περιγραφικού τύπου η οποία διεξήχθη μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του 2010. Σε αυτή χρησιμοποιήθηκε η ποσοτική μέθοδος. Το δείγμα της έρευνας είναι 248 νοσηλευτές ψυχικής υγείας, για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο ΑΠΕΑ σε συνδυασμό με ένα ερωτηματολόγιο συλλογής δημογραφικών στοιχείων. Η στατιστική επεξεργασία έγινε με τη χρήση του προγράμματος SPSS 16. Στις αναλύσεις χρησιμοποιήθηκε ο στατιστικός έλεγχος κριτήριο t ( T- Test ) και η ανάλυση διασποράς (ANOVA). Κατά την περιγραφική στατιστική χρησιμοποιήθηκε η μέγιστη και ελάχιστη μέση τιμή, η τυπική απόκλιση και το 95% διάστημα εμπιστοσύνης.
Αποτελέσματα: Η μέτρηση της αντίληψης των νοσηλευτών ψυχικής υγείας για το ΠΕΠ υποδηλώνει μια ήπια θετική στάση (M.T=2.69) επιβεβαιώνοντας τη βιβλιογραφία. Στην έρευνα φάνηκε ότι οι νοσηλευτές που εργάζονται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο αντιλαμβάνονται το ΠΕΠ ως ολότητα πιο αρνητικά (M.T=2.63) από ότι οι συνάδελφοι τους εργαζόμενοι στις εξωτερικές δομές (Μ.Τ=2.79). Επίσης στατιστικά σημαντική διαφορά εντοπίστηκε μεταξύ άλλων στα εξής: οι νοσηλευτές που εργάζονται σε μονάδες εξωτερικής νοσηλείας αξιολογούν πιο θετικά την ύπαρξη των χαρακτηριστικών: ηγεσία και αυτονομία στην κλινική πρακτική , αλλά πιο αρνητικά τα εσωτερικά κίνητρα και την υποκίνηση από ότι οι συνάδελφοι τους που εργάζονται σε μονάδες εσωτερικής νοσηλείας. Επιπρόσθετα φάνηκε ότι οι άνδρες αντιλαμβάνονται και αξιολογούν το συστατικό «έλεγχος πρακτικής» πιο θετικά από ότι οι γυναίκες Νοσηλεύτριες Ψυχικής Υγείας.
Συμπεράσματα: Η μελέτη αυτή μέτρησε το ΠΕΠ των νοσηλευτών ψυχικής υγείας στην Κύπρο, τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν την βάση για σχεδιασμό διοικητικής δράσης με στόχο την βελτίωση του ΠΕΠ. Εντοπίστηκαν σημαντικοί παράγοντες που διαφοροποιούν την αντίληψη των νοσηλευτών για το ΠΕΠ, θα είναι όμως χρήσιμο να εξεταστούν σε μεγαλύτερο βάθος κυρίως οι παράγοντες χώρος εργασίας και χρόνια υπηρεσίας.