Η χολοκυστεκτομή σε επαρχιακό νοσοκομείο της Κύπρου, ως μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής ασθενών
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-11-14Συγγραφέας
Αναστασίου, Τάσος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η χολολιθίαση αποτελεί μια σχετικά συχνή πάθηση στον ενήλικα πληθυσμό και παρατηρείται μια διαρκής ανάγκη, τόσο από ιατρικής, όσο και από κοινωνικής και οικονομικής πλευράς, για ένα πιο ακριβή καθορισμό της επίδρασης της χολολιθίασης στη συμπτωματολογία από το Γαστρεντερικό Σύστημα, στην ποιότητα ζωής και την ευρύτερη υγεία (φυσιολογική και κοινωνική) του ευρύτερου πληθυσμού. Η πάθηση αυτή μπορεί να διάγει ασυμπτωματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα ή για εφ’ όρου ζωής, συχνότερα όμως προκαλεί διάφορα ενοχλήματα στον ασθενή που τον οδηγούν στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Τα συμπτώματα αυτά είναι ικανά να εκτρέψουν τον ασθενή από τις καθημερινές του δραστηριότητες (εργασία, διατροφή, ύπνος, άσκηση, διασκέδαση) επηρεάζοντας έτσι αρνητικά την ποιότητα ζωής του. Η θεραπεία της χολολιθίασης συνίσταται στην χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης που περιέχει τους λίθους.
Σκοπός: Να διερευνηθεί κατά πόσον ασθενείς με διαγνωσμένη χολολιθίαση που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, απαλλάσσονται και σε ποιο βαθμό από τα συμπτώματα ή/και ενοχλήματα που διαταράσσουν τον τρόπο και την ποιότητα ζωής τους. Επίσης να διερευνηθεί αν η Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή έχει ένδειξη σε ασθενείς με ασυμπτωματική χολολιθίαση δεδομένων των προβλημάτων/επιπλοκών που η πάθηση είναι δυνατόν να προκαλέσει.
Μεθοδολογία: Χρησιμοποιώντας τον Γαστρεντερικό Δείκτη Ποιότητας Ζωής (GIQLI), 97 ασθενείς με χολολιθίαση (άνδρες/γυναίκες 42:55, μέση ηλικία 54.4 έτη) εκτιμήθηκαν κατά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο καθώς και 6 εβδομάδες μετά από επέμβαση χολοκυστεκτομής (95 λαπαροσκοπικά, 2 ανοικτά).
Αποτελέσματα: Η γενική μέση τιμή GIQLI ήταν 113.8 18.8 πριν την επέμβαση (79% της μέγιστης τιμής 144) και 131.8 ¬¬ 12.1 (91.5% της μέγιστης τιμής 144) μετά την επέμβαση. Υπάρχει στατιστικά σημαντική βελτίωση (P<0.01) στον δείκτη GIQLI. Όσον αφορά τις 36 επί μέρους ερωτήσεις, μόνο σε μία δεν υπάρχει σημαντική στατιστική διαφορά. Σε 5 ερωτήσεις παρουσιάστηκε στατιστική διαφορά στην μέση τιμή σε επίπεδο σημαντικότητας 5% ( P<0.05) ενώ στις υπόλοιπες ερωτήσεις η στατιστική διαφορά ήταν σε επίπεδο σημαντικότητας 1% (P<0.01). Όσον αφορά τις επιμέρους ομάδες διαπιστώνουμε πως σε όλες τις ομάδες υπάρχει στατιστικά σημαντική βελτίωση στους δείκτες ποιότητας ζωής των ασθενών. Τονίζεται ιδιαίτερα η μεγάλη βελτίωση του δείκτη GIQLI μετά την επέμβαση στην ομάδα συμπτωμάτων που αφορούν την ψυχολογική πτυχή της ζωής (2.88 0.80 vs. 3.68 0.41 μετεγχειρητικά).
Συμπεράσματα: Η χολολιθίαση επηρεάζει δυσμενώς την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από αυτήν και η επέμβαση λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση από τα συμπτώματα που διαταράσσουν τον τρόπο και την ποιότητα ζωής τους. Σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής μετεγχειρητικά παρουσιάζουν και ασθενείς που προεγχειρητικά δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερα συμπτώματα, ενώ ασθενείς με χαμηλότερο σκορ GIQLI προεγχειρητικά είναι περισσότερο πιθανόν να επωφεληθούν μετά από επέμβαση λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής.