Συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας με τις οδηγίες υγιεινής των χεριών
Abstract
Εισαγωγή: Τις τελευταίες δεκαετίες έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον των οργανισμών παροχής υπηρεσιών υγείας σχετικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από τις λοιμώξεις σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, την πρόληψη και την καταπολέμηση τους αλλά και τις νομικές επιπλοκές τους. Η αύξηση της συχνότητας των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, έχει αρνητική επίπτωση στο χρόνο νοσηλείας, υποχρεώνει σε συμπληρωματικές θεραπείες, ενώ παράλληλα επιδεινώνει τα οικονομικά προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης των ασθενέστερων οικονομικά χωρών.
Σκοπός: ήταν η συστηματική και κριτική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας σχετικά με τη συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας με την υγιεινή των χεριών.
Μέθοδος: η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η αναζήτηση της σχετικής ελληνικής και διεθνούς βιβλιογραφίας σε ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων (MEDLINE, PUBMED, PROQUEST), και αφορούσε έρευνες οι οποίες δημοσιεύτηκαν από το 2000 μέχρι σήμερα με λέξεις κλειδιά υγιεινή χεριών, λοιμώξεις σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, υγιεινή των χεριών και αποδοτικότητα των υπηρεσιών υγείας.
Αποτελέσματα: μέσα από την αναζήτηση της βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως οι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν ότι η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών αποτελεί το πιο απλό και σημαντικό μέτρο πρόληψης για την εμφάνιση λοιμώξεων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας. Όμως η συμμόρφωση στην διαδικασία είναι σε πολύ χαμηλό ποσοστό και οι επαγγελματίες υγείας αναφέρουν παράγοντες που τους αποτρέπουν από την διαδικασία. Σε όλες τις έρευνες διαπιστώθηκε η ανάγκη για συνεχή υπενθύμιση και εκπαίδευση/ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για συμμόρφωση με την υγιεινή των χεριών.
Συμπεράσματα: Η συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας στην εφαρμογή της υγιεινής των χεριών παραμένει σε χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα την αύξηση της εμφάνισης λοιμώξεων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας με αρκετά αρνητικά επακόλουθα όπως κοινωνικοοικονομικά προβλήματα τόσο στους ασθενείς όσο και στους οργανισμούς παροχής υγείας. Απαραίτητη είναι η εφαρμογή στρατηγικών και η εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών που να στοχεύουν σε τρόπους μείωσης της εμφάνισης των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας .