Θεωρητική προσέγγιση των DRGs.Πλεονεκτήματα και αδυναμίες απο την εφαρμογή τους σε χώρες της Ευρώπης
Επιτομή
Εισαγωγή: Η αύξηση των δαπανών στον τομέα της υγείας ανάγκασε πολλές χώρες να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές αναδρομικές μεθόδους αποζημίωσης των νοσοκομείων και να τις αντικαταστήσουν με τις προοπτικές μεθόδους αποζημίωσης ώστε να συνδυάζουν τις ανάγκες των ασθενών με ταυτόχρονή συγκράτηση του κόστους. Μια μέθοδος προοπτικής αποζημίωσης είναι η εφαρμογή του συστήματος των Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών (Diagnosis Related Groups-DRGs). Η εφαρμογή του ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1983 στις Η.Π.Α από τον Fetter. Η εισαγωγή των DRGs συστημάτων έχει επηρεάσει θετικά τα νοσοκομεία δίνοντας κίνητρα για περιορισμό των δαπανών, για βελτίωση της διαφάνειας και της αποδοτικότητας.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να τονιστεί η σημαντικότητα της εφαρμογής του συστήματος των DRGs, να αναδειχτούν τα πλεονεκτήματα και οι αδυναμίες που προκύπτουν από τη μέχρι τώρα εφαρμογή τους σε χώρες της Ευρώπης όπως Αυστρία, Αγγλία, Γερμανία Πορτογαλία Γαλλία. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση της εφαρμογής των DRGs θεωρούμε ότι θα συμβάλει στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων από την μέχρι τώρα πιλοτική εφαρμογή των ΚΕΝ στη χώρα μας. Μεθοδολογία: Η εργασία αποτελεί βιβλιογραφική ανασκόπηση της διεθνούς βιβλιογραφίας σε μηχανές αναζήτησης όπως, Pub med, Scholar Google.
Συμπεράσματα: Κάθε χώρα που εφαρμόζει ένα συγκεκριμένο σύστημα DRGs καταβάλει προσπάθειες να επιτύχει τους στόχους που έθεσε πρωταρχικά ως προς την αύξηση της διαφάνειας, της αποδοτικότητας και της ποιότητας, περιορίζοντας τις δαπάνες. Πιο συγκεκριμένα στην Αυστρία οι DRGs επέφεραν σημαντική βελτίωση στην χρηματοδότηση όμως απαιτούνται περαιτέρω βελτιώσεις. Στην Αγγλία παρατηρήθηκε αύξηση της απόδοσης, χωρίς υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας. Στην Πορτογαλία επετεύχθη αύξηση της αποτελεσματικότητας, μειώνοντας τον χρόνο αναμονής για νοσηλεία. Στο γερμανικό σύστημα υγείας οι DRGs σημείωσαν επιτυχία και έγιναν ευρέως αποδεκτές συνεχίζεται όμως η προσπάθεια βελτίωσης θέτοντας υψηλότερους στόχους. Η εμπειρία που αποκομίστηκε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα βοηθήσει την Ελλάδα σε επίπεδο οργάνωσης και αποτελεσματικότητας του συστήματος των DRGs.