Συστήματα αξιολόγησης απόδοσης εργαζομένων-μελέτη περίπτωσης στην Αστυνομία Κύπρου
Abstract
Η αξιολόγηση απόδοσης προσωπικού είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας διαπιστώνεται αν οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της θέσης που κατέχουν. Επηρεάζει όχι μόνο την ψυχολογία των εργαζομένων, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ αξιολογητή και αξιολογούμενου. Η παρούσα εργασία αποτυπώνει τη σημασία της αξιολόγησης, τόσο για τη βελτίωση της εσωτερικής οργάνωσης των επιχειρήσεων ή οργανισμών, όσο και για την ανάπτυξη του προσωπικού, σχετικά με την ανάληψη αυξημένων αρμοδιοτήτων και ευθυνών. Αναλύονται οι στόχοι, τα πλεονεκτήματα, καθώς επίσης και τα λάθη που ανακύπτουν από τη διαδικασία εφαρμογής της αξιολόγησης. Γίνεται αναφορά στις αντικειμενικές και υποκειμενικές μεθόδους που εφαρμόζονται και τονίζονται τα κύρια χαρακτηριστικά των αποτελεσματικών συστημάτων αξιολόγησης.
Στη συνέχεια, αναλύεται το σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόζεται στην Αστυνομία Κύπρου, κατά πόσο ο ρόλος του είναι αναπτυξιακός και εστιάζεται στη βελτίωση της μελλοντικής επίδοσης των αστυνομικών. Δίνεται έμφαση στα ιδιαίτερα προβλήματα που υπάρχουν και που έχουν σχέση με το έντυπο αξιολόγησης και την ισοπέδωση των βαθμολογιών.
Τέλος, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε, μέσω ερωτηματολογίου, μεταξύ των μελών της Αστυνομίας, σχετικά με την αντικειμενικότητα του υφιστάμενου συστήματος και κατά πόσο αυτό βασίζεται σε δίκαια και αντικειμενικά κριτήρια, έτσι ώστε τα αποτελέσματά του να είναι καθοριστικά για την επίτευξη των στόχων του, όπως η ανέλιξη, η εκπαίδευση, οι τοποθετήσεις κλπ. Επιπρόσθετα, παρουσιάζονται τυχόν αδυναμίες και προτείνονται κάποιες προτάσεις βελτίωσής του.