Transfer pricing
Abstract
Αποτελεί πραγματικότητα το γεγονός ότι τα ίδια προϊόντα πολυεθνικών ομίλων εταιρειών πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λόγος είναι ότι πολλοί όμιλοι εταιρειών εφαρμόζουν την τιμολογιακή πολιτική, καθορίζουν την κατανομή των κερδών στις διάφορες εταιρείες του ομίλου ανά τον κόσμο και διαμορφώνουν δραστικά τη συνολική φορολογική επιβάρυνση τους, αυξάνοντας με τεχνητό τρόπο τη φορολογητέα βάση σε ένα κράτος και μειώνοντας την σε ένα άλλο, καταφεύγοντας στη μέθοδο της υπερτιμολόγησης και υποτιμολόγησης αγαθών και υπηρεσιών.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, το Υπουργείο Ανάπτυξης δημιουργεί το νομικό πλαίσιο –γνωστό διεθνώς ως Transfering Pricing– για την τεκμηρίωση της τιμολογιακής πολιτικής των συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Πρόκειται για την εξειδίκευση ενός από τα 41μέτρα που περιλαμβάνονται στη στρατηγική του Υπουργείου Ανάπτυξης για τον εξορθολογισμό της αγοράς, το υπ΄αρ.19 «Παραβολή Τιμών Διεθνών Ομίλων», η βάση του οποίου βρίσκεται στις γενικές διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα (άρθρο 30 παρ. 14), όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Ν. 3668/2008 (άρθρο 2 παρ.3).
Οι βασικές παράμετροι του νέου αυτού νομικού πλαισίου είναι:
• Δημιουργείται υποχρέωση των συνδεδεμένων επιχειρήσεων να συναλλάσσονται μεταξύ τους ως ανεξάρτητες επιχειρήσεις, δηλαδή σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού, εφαρμόζοντας την αρχή των ίσων αποστάσεων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται αφ ενός μεν ότι θα κερδίζουν από τις συναλλαγές τους ότι θα κέρδιζε και μια ανεξάρτητη εταιρεία κάτω από παρόμοιες συνθήκες, αφ ετέρου δε ότι η τιμή πώλησης των προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές συνθήκες της αγοράς.
• Σε περίπτωση καταγραφής τιμής πώλησης ενός προϊόντος διαφορετικής από χώρα σε χώρα, τότε θεσμοθετείται υποχρέωση τεκμηρίωσης αυτής της διαφοράς. Η τεκμηρίωση τιμών συνίσταται στην κατάρτιση δύο φακέλων τεκμηρίωσης, το «Βασικό Φάκελο Τεκμηρίωσης» για τις ενδοομιλικές συναλλαγές των Ελληνικών πολυεθνικών ομίλων και τον « Ελληνικό Φάκελο Τεκμηρίωσης» για τις ενδοομιλικές συναλλαγές των ελληνικών θυγατρικών και υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών.
• Η υποχρέωση τεκμηρίωσης επιβάλλεται σε όλες τις συναλλαγές μεταξύ συνδεδεμένων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Οι προδιαγραφές του περιεχομένου των φακέλων τεκμηρίωσης έχουν τεθεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ενδοομιλικές συναλλαγές για τις οποίες υπάρχει υποχρέωση τεκμηρίωσης υποβάλλονται εντός 4,5 μηνών από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου στην οποία έλαβαν χώρα, ενώ ο φάκελος τεκμηρίωσης θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στα πλαίσια κάθε αγορανομικού και φορολογικού ελέγχου.
Υπάρχει υποχρέωση επικυροποίησης του φακέλου τεκμηρίωσης όταν μεταβληθούν τα στοιχεία που επηρεάζουν την αξιολόγηση της τιμολογιακής πολιτικής. Επίσης καθιερώνονται αυστηρές διοικητικές και φορολογικές κυρώσεις σε βάρος όσων παραβαίνουν τις υποχρεώσεις που επιβάλλονται.