Σύστημα αρχειοθέτησης και διακίνησης ιατρικών εικόνων (PACS) στα κρατικά νοσηλευτήρια της Κύπρου, τα προβλήματα της εκπαίδευσης και οι όροι εφαρμογής τους σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο
Abstract
Η απαίτηση για την ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η χρήση του διαδικτύου σήμερα, θεωρείται αναγκαία, αφού σχετίζεται άμεσα με την βελτιστοποίηση και την καλυτέρευση των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δημόσιες υπηρεσίες και ειδικότερα τα δημόσια νοσοκομεία.
Ο εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων και ειδικότερα η εγκατάσταση συστημάτων, όπως το σύστημα αρχειοθέτησης και διακίνησης ιατρικών εικόνων (PACS), στα κρατικά νοσηλευτήρια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας. Τα κρατικά νοσηλευτήρια καθημερινά επεξεργάζονται ένα μεγάλο όγκο απεικονιστικών εξετάσεων και πληροφοριών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την τάση για μείωση των προϋπολογισμών, την ανάγκη για βελτίωση της φροντίδας ασθενών, την ανάγκη για εξυπηρέτηση μεγαλυτέρου όγκου ασθενών, τη χρησιμοποίηση οικολογικών συστημάτων αποτύπωσης εικόνων και τη βελτίωση της ποιότητας της εικόνας, είχαν κάνει επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου μοντέλου εξυπηρέτησης ασθενών το οποίο να βασίζεται στην χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και την μετάβαση από την αναλογική εικόνα και το ακτινογραφικό φιλμ στην ψηφιακή εποχή. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε το PACS (Picture Archiving and Communication System – Σύστημα Αρχειοθέτησης και Επικοινωνίας Απεικονιστικών Εξετάσεων), ένα σύστημα διαχείρισης ιατρικής εικόνας με σκοπό την καταγραφή, αποτύπωση, αρχειοθέτηση, επικοινωνία και ανάκτηση εικόνων και σχετικών στοιχείων.
Αναγνωρίζοντας λοιπόν την τεράστια αξία από την εγκατάσταση του συστήματος αρχειοθέτησης και διακίνησης ιατρικής εικόνας (PACS), στην παρούσα διατριβή θα ασχοληθούμε με την εγκατάσταση του συστήματος PACS, την εκπαίδευση, τους όρους εφαρμογής τόσο σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, η διατριβή χωρίζεται σε δύο μεγάλα τμήματα, το θεωρητικό και το πρακτικό. Στο θεωρητικό τμήμα, στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στα δημόσια νοσοκομεία και στη δημόσια υγεία. Γίνεται διάκριση των νοσηλευτηρίων και των υπηρεσιών υγείας της Κύπρου καθώς επίσης αναφορά για το σύστημα υγείας της Κύπρου και των αδυναμιών του υφιστάμενου συστήματος. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση για το τι είναι τα πληροφοριακά συστήματα και αναφορά στα σημαντικότερα υποσυστήματα του πληροφοριακού συστήματος των νοσοκομείων. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μία εκτεταμένη ανάλυση για το τι είναι το σύστημα αρχειοθέτησης και διακίνησης ιατρικών εικόνων (PACS). Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο τι προβλέπει η νομοθεσία για την φύλαξη των ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων
Στο δεύτερο τμήμα, το οποίο αποτελεί και το πρακτικό τμήμα της διατριβής ,στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται μία ιστορική αναδρομή στην εγκατάσταση και εφαρμογή του συστήματος PACS στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου με αναφορά και στο οικονομικό κόστος εγκατάστασης, ολοκλήρωσης μελλοντικής αναβάθμισης και επίσης οικονομικών εξοικονομήσεων. Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται ανάλυση αποτελεσμάτων, η οποία έγινε με την μέθοδο του ερωτηματολογίου και από αυτή θα αναδειχθούν τα προβλήματα που πρόεκυψαν από την εκπαίδευση, εφαρμογή, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, από την λειτουργία του συστήματος αρχειοθέτησης και διακίνησης ιατρικών εικόνων στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.