Ανάλυση χρηματοοικονομικών δεικτών ελληνικών εταιρειών κινητής τηλεπικοινωνίας
Abstract
Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα των αλληλεπιδράσεων των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, έχουν οδηγήσει στη αύξηση των εμπλεκομένων, με αυτές τις εταιρείες, μερών, η οποία με τη σειρά της επέτεινε την ανάγκη ύπαρξης ενός μηχανισμού, ικανού να βοηθήσει στην ορθή αναγνώριση, κατανόηση και χαρτογράφηση όλων αυτών των δυνάμεων αλληλεπίδρασης. Με το πέρασμα των χρόνων και την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων, η χρηματοοικονομική ανάλυση έχει καθιερωθεί ως ο πιο διαδεδομένος μηχανισμός ικανοποίησης της συγκεκριμένης ανάγκης.
Μια κατάλληλη χρηματοοικονομική ανάλυση μπορεί να αποτελέσει ένα ικανότατο εργαλείο στα χέρια των σχετιζομένων μερών μιας επιχείρησης. Δύναται να αναγνωρίσει οικονομικά χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης και να καταδείξει πιθανά προβλήματα ή ευκαιρίες. Το βασικό εργαλείο μιας χρηματοοικονομικής ανάλυσης είναι οι χρηματοοικονομικοί δείκτες.
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία αποτελεί μια χρηματοοικονομική προσέγγιση στον κλάδο των κινητών τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας, την τελευταία πενταετία, εμπεριέχοντας τόσο έτη οικονομικής ανάπτυξης, όσο και έτη οικονομικής ύφεσης. Το σύνολο των οικονομικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν στα πλαίσια της παρούσας εργασίας προέρχονται από τα πιο πρόσφατα και επισήμως ανακοινώσιμα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών, δημοσιευμένα μέσω ισολογισμών και οικονομικών καταστάσεων στον ελληνικό τύπο. Με αυτό τον τρόπο περιορίστηκε ο κίνδυνος επεξεργασίας αναξιόπιστων δεδομένων από κάποια από τις τρεις προς εξέταση εταιρείες, Cosmote, Vodafone και Wind.
Σημαντικός παράγοντας για την επιλογή των τελικών χρηματοοικονομικών δεικτών, αποτέλεσε το γεγονός πως μια χρηματοοικονομική ανάλυση δεικτών οφείλει να παρέχει ολοκληρωμένη εικόνα της οικονομικής κατάστασης μια επιχείρησης στα βασικά εμπλεκόμενα μέρη – ως τέτοια, στα πλαίσια της παρούσης θεωρήθηκαν κυρίως επενδυτές, υφιστάμενοι και εν δυνάμει, πιστωτές και δανειστές.
Τα τελικά συμπεράσματα της ανάλυσης καταδεικνύουν το ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι ελληνικές εταιρείες κινητής τηλεπικοινωνίας και θα μπορούσαν να αποτελέσουν το εφαλτήριο σημείο μιας μελλοντικής κλαδικής έρευνας.