Οικονομική αποτίμηση του οφέλους της κοινωνικής ασφάλισης απο την πρόληψη και επιβράδυνση της εξέλιξης της χρόνιας νεφρικής νόσου
Abstract
Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) αποτελεί χρόνια πάθηση με αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Η επίπτωσή της διεθνώς έχει αποκτήσει επιδημικό χαρακτήρα ενώ το υψηλό κόστος θεραπείας της έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις και αποτελεί απειλή για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων υγείας. Η αυξανόμενη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, η εξάπλωση του σακχαρώδους διαβήτη και ο σύγχρονος τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πρόσληψη τροφής και μειωμένη σωματική δραστηριότητα συντελούν στην επιτάχυνση της εκδήλωσης και εξέλιξης της ΧΝΝ. Η είσοδος της νόσου στο τελικό στάδιο συνεπάγεται τη μηχανική υποκατάσταση της νεφρικής λειτουργίας και τη δυσανάλογη εκτίναξη του κόστους.
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να υπολογίσει το κόστος του τελικού σταδίου της ΧΝΝ για το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα υγείας και να αποδείξει ότι αφενός αυτό το κόστος είναι πολύ υψηλό ενώ αφετέρου θα μπορούσε να είναι το όφελος από την πρόληψη και επιβράδυνση της εξέλιξης της ΧΝΝ.
Μεθοδολογία
Η μελέτη αναζήτησε την τρέχουσα βιβλιογραφία και το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από την προσφερόμενη θεραπεία του τελικού σταδίου της ΧΝΝ στην Ελλάδα και επικεντρώθηκε στην κρατούσα μέθοδο της αιμοκάθαρσης. Διαχώρισε το κόστος σε άμεσο με το οποίο αποζημιώνεται ως νοσήλιο η κάθε συνεδρία αιμοκάθαρσης και έμμεσο που περιλαμβάνει τη λοιπή θεραπευτική αγωγή και άλλα συνοδευτικά έξοδα προσδιορίζοντας το συνολικό ετήσιο κόστος για το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα.
Αποτελέσματα
Το συνολικό ετήσιο κόστος της αιμοκάθαρσης για το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα προκύπτει στα 39.522 ευρώ ανά ασθενή ή 365.660.384, ποσό που αντιστοιχεί στο 6% του προϋπολογισμού δαπανών του 2013.
Συμπεράσματα
Μοναδική λύση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και τη μείωση του θεραπευτικού κόστους για το ασφαλιστικό σύστημα αποτελεί η πρόληψη της εκδήλωσής της και η επιβράδυνση της εξέλιξής της.