Η εφαρμογή του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας. Η διερέυνηση του βαθμού αφομοίωσης του απο τα στελέχη και τις διοικήσεις αυτών
Abstract
Τα τελευταία δυο χρόνια γίνεται μια τεράστια προσπάθεια περιστολής της Δημόσιας Δαπάνης. Ο τομέας της Υγείας στοχοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή. Είναι γεγονός ότι στον τομέα αυτό υπήρξε τεράστια κατασπατάληση σε βάρος του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων, και των πολιτών. Τρεις δεκαετίες χρειάστηκε η Ελλάδα για να εφαρμόσει πρακτικές και πολιτικές που ακολούθησαν, από νωρίς, κατά κύριο λόγο οι αγγλοσαξονικές χώρες για την περιστολή του κόστους του Δημοσίου Τομέα και την αποτελεσματική του λειτουργία, προς όφελος του ιδίου του Κράτους και των πολιτών αυτού.
Τα Δημόσια Νοσοκομεία βρέθηκαν κυριολεκτικά μεταξύ σφύρας και άκμονος. Μέσα σε λίγους μήνες έγιναν μεταρρυθμίσεις που υπό κανονικές συνθήκες θα διαρκούσαν χρόνια. Χρόνια που πέρασαν ανεκμετάλλευτα… Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα κομβικό σημείο όπου έχουν συντελεστεί οι μεταρρυθμίσεις αλλά η έλλειψη οργανωτικών, τεχνολογικών και ανθρώπινων πόρων αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του συστήματος.
Μια πολλή σημαντική τομή ήταν και η εισαγωγή της λογιστικής σε δεδουλευμένη βάση. Η οποία εκτόξευσε τις πληροφοριακές και οργανωτικές δυνατότητες των Δημοσίων Μονάδων Υγείας. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνήσει εάν και κατά πόσο ανέπτυξαν τα κρίσιμα στελέχη (ανώτερη διοίκηση, προσωπικό Οικονομικών Υπηρεσιών κτλ) λογιστική κουλτούρα και αντίληψη και κατά δεύτερον εάν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το ήδη υπάρχον λογιστικό σύστημα (ταμειακής βάσης).
Για την επίτευξη της ερευνάς μας χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια που κλήθηκαν να απαντήσουν οι παραπάνω κατηγορίες ανθρώπων, σε διάφορα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Μέσα από την ανάλυση των δεδομένων και ελέγχους υποθέσεων καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει και ότι είναι επιβεβλημένη, στην συνείδηση όλων, η οριστική μετάβαση στο διπλογραφικό σύστημα, όπως άλλωστε θα επιθυμούσε και ο νομοθέτης του Π.Δ. 146/2003.