Η εφαρμογή του προτύπου ISO 17025 στα εργαστήρια δοκιμών της Κύπρου
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-08-01Συγγραφέας
Βαρνάβα-Τέλλο, Άντρη
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Το πρότυπο ISO 17025 "Γενικές απαιτήσεις για την ικανότητα των εργαστηρίων δοκιμών και διακριβώσεων", ασχολείται με την εφαρμογή των αρχών Διασφάλισης της Ποιότητας σε εργαστήρια δοκιμών, τα οποία επιδιώκουν να λειτουργούν ποιοτικά, και να παρέχουν έγκυρα αποτελέσματα. Με την εφαρμογή του προτύπου, τα εργαστήρια, αποδεικνύουν την ικανότητα και την τεχνική τους επάρκεια και τεκμηριώνουν την αξιοπιστία των μετρήσεων τους.
Η μελέτη αυτή προσπαθεί να αναδείξει τους λόγους που ώθησαν τα εργαστήρια στην εφαρμογή του προτύπου, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά την διαδικασία αυτή, αλλά και τα οφέλη που απορρέουν, από την διαπίστευση, δηλαδή την επίσημη αναγνώριση του εργαστηρίου να εκτελεί καθορισμένες δοκιμές.
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, ήταν με την χρήση ερωτηματολογίων, τα οποία αποστάληκαν σε όλα σχεδόν τα ιδιωτικά και δημόσια εργαστήρια δοκιμών.
Όπως έχει προκύψει από την έρευνα, σημαντικοί λόγοι, που επιβάλλουν την εφαρμογή του προτύπου στα εργαστήρια δοκιμών, είναι οι νομοθετικές υποχρεώσεις, οι απαιτήσεις του πελάτη, ο ανταγωνισμός, η εγκυρότητα των εκθέσεων δοκιμών και η φήμη του εργαστηρίου.
Κατά την διαδικασία εφαρμογής του προτύπου, τα εργαστήρια αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες, με κυριότερες τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες, τη δυσκολία στην κατανόηση και την τεκμηρίωση του προτύπου, το ψηλό κόστος, την έλλειψη επαρκών πληροφοριών, τη μη αποδοχή των αλλαγών από το προσωπικό.
Παρόλα αυτά, μέσα από την έρευνα διαφαίνεται ότι τα οφέλη που απορρέουν από την εφαρμογή του ISO 17025 στα εργαστήρια δοκιμών είναι πολύ σημαντικά και ανταμείβουν τόσο την διοίκηση όσο και το προσωπικό για τις ατέρμονες προσπάθειες του. Αναδεικνύονται η αξιοπιστία και η εγκυρότητα των εργαστηριακών δοκιμών καθώς και η φήμη του εργαστηρίου. Επιτυγχάνεται ανασυγκρότηση στους χώρους και στα καθήκοντα του προσωπικού και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα εκπαίδευσης. Τυποποιούνται οι διαδικασίες λήψεως αποφάσεων, ανατροφοδότησης του πελάτη και αξιολόγησης των προμηθευτών, που πριν την εφαρμογή του προτύπου μπορεί να ήταν και ανύπαρκτες.