Οργάνωση και διοίκηση των δημοτικών βιβλιοθηκών της Κύπρου
Abstract
Ραγδαίες και σημαντικές αλλαγές που συντελούνται στην κοινωνία, την πολιτική, την οικονομία και την τεχνολογία, τις τελευταίες δεκαετίες, έρχονται να μεταβάλουν τη χρησιμότητα και το ρόλο των Δημοτικών βιβλιοθηκών, όπως επίσης και την γενική πολιτική των διαφόρων χωρών στην ανάπτυξη τους.
Η παρούσα ερευνητική εργασία αναφέρεται σε μια ολοκληρωμένη παρουσίαση των Δημοτικών Βιβλιοθηκών της Κύπρου σχετικά με την οργάνωση και διοίκηση τους. Στόχος της, να παρουσιάσει την υπάρχουσα κατάσταση στο χώρο των Δημοτικών βιβλιοθηκών της Κύπρου και να υποδείξει την αναγκαιότητα οργάνωσης και διοίκησης τους.
Η συγκεκριμένη ερευνητική εργασία παρουσιάζει τα αποτελέσματα της έρευνας όπως αυτά προέκυψαν μέσα από τα ερωτηματολόγια στις 28 Δημοτικές Βιβλιοθήκες της Κύπρου, σχετικά με την οργάνωση και διοίκηση τους.
Οι Δημοτικές βιβλιοθήκες χρειάζεται να αναζητήσουν διόδους επικοινωνίας και να αναπτύξουν σχέσεις με ανθρώπους που ανήκουν στους φορείς της κοινότητας και άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς. Ακόμη θα πρέπει να επικοινωνούν με άλλα μορφωτικά, κοινωνικά και πολιτιστικά κέντρα της κοινότητας, καθώς και με τα σχολεία και με όσους συλλόγους ενδιαφέρονται για την προαγωγή της τέχνης και των γραμμάτων.
Η Δημοτική βιβλιοθήκη είναι απαραίτητο να είναι πάντοτε σε εγρήγορση και με διάθεση να πληροφορείται τις νέες ιδεολογικές τάσεις και τα πνευματικά ενδιαφέροντα της κοινότητας, καθώς και να φροντίσει να ενισχύσει τις ομάδες που έχουν διαφορετικά ψυχαγωγικά και αναγνωστικά ενδιαφέροντα, εκπροσωπώντας τα, όχι μόνο μέσω των συλλογών της αλλά και με ανάλογες εκδηλώσεις.
Η Δημοτική βιβλιοθήκη είναι ζωντανός οργανισμός που αν συγκροτηθεί συστηματικά και μεθοδευμένα, επιβεβαιώνει τη θετική αξία της προσφοράς των υπηρεσιών της και προτρέπει τον χρήστη να επωφεληθεί από αυτές.