Διερεύνηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ψωρίαση
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-07-24Συγγραφέας
Μουνδρουλέας, Γεώργιος
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Εισαγωγή: Η ψωρίαση αποτελεί μια πάθηση του δέρματος, η οποία επηρεάζει διάφορους τομείς της καθημερινότητας των ασθενών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η επιδείνωση της νόσου είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των ατόμων με ψωρίαση. Η νόσος προσβάλλει διάφορα σημεία του σώματος των ασθενών, μεταξύ των οποίων το δέρμα, τα νύχια και τα άνω και κάτω άκρα. Η ψωρίαση έχει σχετιστεί με την κληρονομικότητα, αλλά και με τη στάση ζωής του ατόμου, όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Η νόσος επίσης συνδέεται με άλλες παθήσεις, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Παράλληλα, η ψωρίαση ενδέχεται να επηρεάσει τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών, τη σχέση τους με τα υπόλοιπα μέλη του κοινωνικού συνόλου, καθώς και την επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή.
Σκοπός: Η μέτρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών με ψωρίαση και οι επιπτώσεις των δημογραφικών και κλινικών χαρακτηριστικών τους σε αυτή.
Μεθοδολογία: Το δείγμα αποτελείται από 190 ασθενείς. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν τα ερωτηματολόγια EQ-5D, DLQI και SF-36, ενώ συλλέχθηκαν και πληροφορίες σχετικές με τους ασθενείς (δημογραφικές πληροφορίες, είδος θεραπείας κ.α.).
Αποτελέσματα: Η μέση τιμή του DLQI βρέθηκε να είναι 6,29 ± 5,62 (καμία μέχρι πολύ μεγάλη επίδραση της ψωρίασης στην καθημερινή ζωή). Το επίπεδο υγείας βάσει του EQ-5D βρέθηκε αρκετά καλό (μέση τιμή EQ-5D και EQ-VAS, 0,76 ± 0,19 και 69,32 ± 16,37, αντίστοιχα). Η μέση τιμή στις συνοπτικές κλίμακες σωματικής και ψυχικής υγείας του SF-36 ήταν σχετικά χαμηλή (48,18 ± 9,37 και 44,80 ± 10,63, αντίστοιχα). Τα EQ-5D, EQ-VAS, DLQI και SF-36, βρέθηκαν συσχετισμένα.
Συμπεράσματα: Η αύξηση της ηλικίας και η συν-νοσηρότητα βρέθηκε πως μειώνουν την ποιότητα ζωής του ψωριασικού ασθενή. Οι ασθενείς που λάμβαναν θεραπείες με βιολογικούς παράγοντες βρέθηκε να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής από τους υπόλοιπους.