Έρευνα του επιπέδου γνώσης από τους επαγγελματίες υγείας των κατευθυντήριων οδηγιών για την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων σε Μοναδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και σε Χειρουργείο Νοσοκομείου της Κύπρου
Abstract
Η μελέτη αυτή σκοπό έχει να διερευνήσει κατά πόσο οι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και στο Χειρουργείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, γνωρίζουν την ύπαρξη και το περιεχόμενο των Διεθνών Κατευθυντήριων Οδηγιών ώστε να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη, τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων. Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, τα τμήματα που έχουν επιλεγεί, είναι τα πιο σημαντικά τμήματα μέσα σε ένα νοσοκομείο επειδή οι ασθενείς που νοσηλεύονται σ’ αυτά ή που ενδέχεται να χειρουργηθούν είναι επιρρεπείς στις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Το προσωπικό που εργάζεται στις ΜΕΘ και στα Χειρουργεία, θα πρέπει να γνωρίζει και να εφαρμόζει πιστά τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες και τις οδηγίες των Επιτροπών Ελέγχου Λοιμώξεων.
Συγκεκριμένα, αποτυπώθηκαν και μελετήθηκαν οι γνώσεις των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στα πιο πάνω τμήματα σε σχέση με τις τέσσερις κυριότερες Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες οι οποίες πηγάζουν από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Center for Disease Control and Prevention – CDC). Αυτές είναι οι Βασικές Προφυλάξεις, οι Αερογενείς Προφυλάξεις, οι Προφυλάξεις Επαφής και οι Προφυλάξεις Σταγονιδίων.
Παράλληλα, αναλύεται ο σκοπός που πραγματοποιήθηκε αυτή η έρευνα, η μέθοδος και το υλικό το οποίο χρησιμοποιήθηκε, ο τρόπος επεξεργασίας των ερωτηματολογίων και οι συγκρίσεις των διαφόρων επαγγελματικών κατηγοριών μεταξύ τους. Αναλύονται επίσης βασικά στατιστικά στοιχεία για τις γνώσεις των συγκεκριμένων λειτουργών υγείας και γίνονται εισηγήσεις για λήψη αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης διασποράς μικροβίων.
Επιδιώκεται μέσα από την έρευνα, η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας της ΜΕΘ και του Χειρουργείου, αφενός μεν για να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες, αλλά και να επηρεάσουν τους υπόλοιπους επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στο νοσοκομείο έτσι ώστε να κάνουν σωστούς χειρισμούς και να συμβάλουν στην πρόληψη λοιμώξεων στον εργασιακό τους χώρο. Τα ευρήματα της έρευνας, θα αξιοποιηθούν για την ορθή εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων τα οποία θα βοηθήσουν τους εν λόγω λειτουργούς, σε αποτελεσματικότερη πρόληψη, έλεγχο και αντιμετώπιση των νοσοκομειακών λοιμώξεων.