Η σημασία του εσωτερικού ελέγχου στο τραπεζικό σύστημα και ο ρόλος του στην διαχείριση κινδύνων
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2013-07-23Συγγραφέας
Μάχλης, Μιχαήλ
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να εξετάσει την σημασία και το περιεχόμενο δυο στενά συνδεδεμένων εννοιών, του εσωτερικού ελέγχου αλλά και της διαχείρισης των κινδύνων.
Πιο συγκεκριμένα η παρούσα εργασία αποτελείται από έξι κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή σχετικά με τον εσωτερικό έλεγχο και την διαχείριση κινδύνων που έχουν να αντιμετωπίσουν τα πιστωτικά ιδρύματα.
Στο δεύτερο κεφάλαιο κάνουμε μια βιβλιογραφική επισκόπηση που αφορά τις πηγές που θα χρησιμοποιήσουμε για να εξετάσουμε τον εσωτερικό έλεγχο των τραπεζών και πως διαχειρίζονται τους κινδύνους. Αυτές οι πηγές αφορούν βιβλία, ετήσια δελτία τραπεζών, ομιλίες που έχουν πραγματοποιήσει διευθυντές τραπεζών και αφορούν τα παραπάνω θέματα, περιοδικά, εφημερίδες καθώς και πηγές από το διαδίκτυο.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για το θεσμικό πλαίσιο του εσωτερικού ελέγχου που αφορά τις τράπεζες μέσα από τους κανονισμούς της Βασιλείας Ι και ΙΙ, III αλλά και τους κανονισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στο τέταρτο κεφάλαιο εξετάζονται η έννοια και οι σκοποί του εσωτερικού ελέγχου, η αναγκαιότητα του εσωτερικού ελέγχου, τα χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού εσωτερικού ελέγχου, τα είδη ελέγχου, η σχέση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου, ο εσωτερικός έλεγχος στην Ελλάδα, η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, ο κώδικας δεοντολογίας εσωτερικού ελέγχου, τα πρότυπα εσωτερικού ελέγχου, η σχέση εσωτερικού ελέγχου και ορκωτού ελεγκτή, τα οφέλη από τον εσωτερικό έλεγχο, οι αδυναμίες του εσωτερικού ελέγχου καθώς και παραδείγματα εσωτερικού ελέγχου των ελληνικών τραπεζών.
Στο πέμπτο κεφάλαιο εξετάζονται οι κίνδυνοι που έχουν να αντιμετωπίσουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως είναι ο κίνδυνος ρευστότητας-ταμειακός κίνδυνος που είναι η μη ικανότητα της τράπεζας να ανταποκριθεί στις λήγουσες υποχρεώσεις της, ο κίνδυνος αγοράς που περιλαμβάνει τον συναλλαγματικό κίνδυνο και τον κίνδυνο επιτοκίου, ο λειτουργικός κίνδυνος , ο πιστωτικός κίνδυνος και ο κίνδυνος χώρας. Επίσης θα γίνει αναφορά πως εμφανίζονται σε συγκεκριμένα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Επιπλέον, θα εξετάσουμε τους λόγους που οδηγούν στην ανάθεση κινδύνου, η ανάθεση κινδύνου, αξιολόγηση-τεκμηρίωση κινδύνου και τελική φάση της διαδικασίας διαχείρισης του κινδύνου.
9
Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο θα εξεταστεί η σχέση του εσωτερικού ελέγχου στις τράπεζες στην διαχείριση κινδύνων.
Ειδικότερα, θα εξεταστεί η σχέση εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων, το εννοιολογικό πλαίσιο εσωτερικού ελέγχου, το εννοιολογικό πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου, αλλά και συμπεράσματα-προτάσεις που προκύπτουν σχετικά με τον εσωτερικό έλεγχο και την διαχείριση κινδύνων.