Κυπριακή βιομηχανία ένδυσης-υπόδησης. Νέες προοπτικές
Abstract
H βιωσιμότητα και η δυνατότητα ανάπτυξης της κυπριακής βιομηχανίας ένδυσης-υπόδησης διερευνώνται τόσο μέσω των νέων προοπτικών που προσφέρονται όσο και μέσω ιστορικής αναδρομής. Η εξέλιξη της τεχνοτροπίας, δια μέσου των αιώνων και η εκβιομηχάνιση, πηγάζουν από επιτυχημένα επιχειρηματικά και οικονομικά μοντέλα του παρελθόντος από τα οποία μπορεί να αντληθεί γνώση για το παρόν.
Η κυπριακή βιομηχανία ένδυσης-υπόδησης καταγράφει μια σταδιακή ανάπτυξη που αρχίζει από το 1930 και συνεχίζει μέχρι τη δεκαετία του ενενήντα, σε μια πορεία που κατοπτρίζει το πολιτικοοικονομικό γίγνεσθαι. Οι επακόλουθες ρυθμίσεις και συγκυρίες που επήλθαν στον τομέα της φιλελευθεροποίησης του εμπορίου, καθώς προστάζουν οι Συμφωνίες με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και οι Οδηγίες και Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταδεικνύονται ως ανασταλτικοί παράγοντες για τον Κλάδο όπου δεν παρατηρείται ο απαραίτητος εκσυγχρονισμός και αναδιάρθρωση που θα τον καθιστούσαν ανταγωνιστικό στην Ενιαία Ευρωπαϊκή και Διεθνή Αγορά.
Για να δοθεί ώθηση και να αξιοποιηθούν οι νέες προοπτικές που προσφέρονται, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα έγκειται στο άνοιγμα των αγορών, το οποίο βασίζεται σε δίκαιους κανόνες. Μια ανταγωνιστικότητα που επενδύει όχι στον προστατευτισμό αλλά στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες και τις επενδύσεις. Μέσω της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πηγάζει από την κυρίαρχη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ατζέντα της Λισσαβόνας, μπορούν να αντληθούν κονδύλια και για το μεταποιητικό τομέα.
Η εμπειρική έρευνα που διεξήχθη, κατέδειξε μια απώλεια διαδοχής από νέους, αποκλεισμό από πανευρωπαϊκές διασυνδέσεις και εξελίξεις, δυσβάστακτο κόστος ενέργειας και εργατικών, δυσμενή αντιμετώπιση από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, άγνοια για Κανονισμούς, Οδηγίες, Πρότυπα, Αναπτυξιακά και Εκπαιδευτικά προγράμματα.
Για στήριξη της κυπριακής βιομηχανίας ένδυσης-υπόδησης θα πρέπει να καλλιεργηθεί κουλτούρα υποστήριξης κυπριακών προϊόντων και να ενθαρρυνθεί η συνύπαρξη, συνεργασία και ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων όπου οι οριζόντιες δράσεις συνεργασίας θα επεκταθούν σε κάθετες διασυνδέσεις και θα ενεργοποιήσουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Νευραλγικής σημασίας έχει η διασύνδεση με Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, υπόδησης και δέρματος, μέσω ψηφιακής τεχνολογίας, προβάλλοντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που προέρχονται από την άριστη υποδομή στις τηλεπικοινωνίες, το υψηλό μορφωτικό επίπεδο του πληθυσμού, τη γεωγραφική θέση της Κύπρου και τις καλές διπλωματικές σχέσεις με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Επιπλέον, θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία ένα στρατηγικό σχέδιο δράσης, στα πλαίσια ανάπτυξης του δευτερογενή τομέα, για μια πιο πολυδιάστατη και ασφαλή από κλυδωνισμούς οικονομία, το οποίο να συμπεριλαμβάνει την άμεση εξεύρεση αγορών, την οικονομική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, την εξασφάλιση εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αποκέντρωση και την επίτευξη μιας ουσιαστικής περιβαλλοντικής επίδοσης.