Επίδραση της οικονομικής κρίσης στα άτομα με αναπηρία και τους οργανισμούς που τα αντιπροσωπεύουν και προτάσεις πολιτικής
Abstract
Είναι γνωστό ότι από το 2008 η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν έχουν περάσει αρκετά χρόνια για να διαπιστωθεί ότι τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) είναι από εκείνα τα κοινωνικά ευαίσθητα στρώματα που υποφέρουν πολύ περισσότερο λόγω των περικοπών που επιβάλλονται από τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς και τις Υπηρεσίες Πρόνοιας.
Η ιστορία μάς έχει διδάξει ότι σε πολλές πτυχές της κοινωνικής ζωής ο ασθενέστερος έχει ανάγκη από πρόνοια και αλληλεγγύη προκειμένου να ενδυναμωθεί και να συμμετέχει στα κοινωνικά δρώμενα. Το κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει αυτή τη μέριμνα στον ασθενέστερο, στα πλαίσια της ισότιμης, ισοδύναμης και ενεργούς συμμετοχής του με τους συνανθρώπους του.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό που μας έχει διδάξει η ιστορία. Είναι και το γεγονός ότι αν η υπόθεση αφορά ΑμεΑ, έχουμε διαβάσει κι ακούσει πολλές ιστορίες που μας κάνουν κι αναρωτιόμαστε αν πράγματι ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα με υπηρεσίες και παροχές προσβάσιμες από τα ΑμεΑ. Δυστυχώς, τα πεπραγμένα διαψεύδουν εντελώς! Μη προσβάσιμες δημόσιες ιστοσελίδες για τους τυφλούς, μη προσβάσιμες εκπαιδευτικές κι άλλες υπηρεσίες για τους κωφούς ελλείψει διερμηνέων στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, μη προσβάσιμες υποδομές για τα παραπληγικά άτομα και γενικώς με μειωμένη κινητική ικανότητα, μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας για τα ΑμεΑ στην εύρεση εργασίας λόγω προκαταλήψεων, έλλειψης ενημέρωσης, καταλλήλων χώρων εργασίας κ.ά.
Είμαστε στο έτος 2013, όπου εξετάζουμε την επίδραση της οικονομικής κρίσης στα ΑμεΑ, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2008, με οικονομικές αναλύσεις σε επιχορηγήσεις χρονολογικού βάθους μιας τετραετίας.
Στην παρούσα εργασία καταβάλλεται προσπάθεια να αναδειχθεί κατά πόσον οι οργανισμοί που εκπροσωπούν τα ΑμεΑ έχουν υποστεί περικοπή των επιχορηγήσεών τους από την Πολιτεία και τις επιπτώσεις των περικοπών στη ζωή των ΑμεΑ και του περίγυρου αυτών. Εξάγουμε κάποιες προτάσεις πολιτικής και, βεβαίως, αυτονόητο είναι ότι για την εφαρμογή τους χρειάζεται να αλλάξουν κάποια πράγματα και, επομένως, θα απαιτήσει κάποιο χρονικό διάστημα για την υλοποίησή τους σύμφωνα με τις επιταγές της Ελληνικής
Σελίδα | 14
και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Θα βοηθήσει και η Συνθήκη του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα των ΑμεΑ (http://www.un.org/disabilities/default.asp?id=150) που εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση των Κρατών - Μελών του Ο.Η.Ε. τον Δεκέμβριο του 2006 και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 10 Απριλίου 2012 πραγματοποιήθηκε η κύρωση της Σύμβασης και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.