Διερεύνηση της σχέσης επαγγελματικής ικανοποίησης και υποκίνησης στους εργαζομένους του δημόσιου τομέα υγείας. Ο ρόλος της ενσυναίσθησης. Μελέτη περίπτωσης: Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας
Abstract
Εισαγωγή: H ανίχνευση των παραγόντων που επηρεάζουν την εργασιακή ικανοποίηση είναι αναγκαία για την ενίσχυση της αποδοτικότητας ενός οργανισμού υγείας. Η μελέτη της σχέσης Εργασιακής Ικανοποίησης- Υποκίνησης- Ενσυναίσθησης αποτελεί το πλαίσιο της παρούσας εργασίας.
Σκοπός: Aντικείμενο της παρούσας εργασίας ήταν η έρευνα της εργασιακής ικανοποίησης στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Γ.Ν. Κεφαλληνίας και του τρόπου που επιδρούν σε αυτή τα κίνητρα υποκίνησης και η ενσυναίσθηση, καθώς και η ανίχνευση των κοινωνικοδημογραφικών χαρακτηριστικών του δείγματος. Επιπλέον, διερευνήθηκε η συσχέτιση εργασιακής ικανοποίησης-υποκίνησης-ενσυναίσθησης.
Μεθοδολογία: Για τη μέτρηση της εργασιακής ικανοποίησης χρησιμοποιήθηκε το εργαλείο Εργασιακής Ικανοποίησης (Jοb Satisfaction Survey), για την υποκίνηση το εργαλείο μέτρησης των χαρακτηριστικών, απολαβών, συναδέλφων, επιτευγμάτων υποκίνησης και για την ενσυναίσθηση η κλίμακα διαπροσωπικής ικανότητας αντίδρασης (Interpersonal Reactivity Index). Τα ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού που είχαν σχέση με ασθενείς (ιατροί, Ν=20, νοσηλευτές, Ν=55, διοικητικοί, Ν=34).
Αποτελέσματα: H ανταπόκριση στην έρευνα ήταν 55%, ενώ το 47,1% του δείγματος εμφανίστηκε ικανοποιημένο από την εργασία. Το εύρος της ηλικίας του δείγματος ήταν από 27 έως 62 έτη. Η έρευνα έδειξε ότι αναπτύσσεται στατιστικά σημαντική σχέση (p<0,05) ανάμεσα στους παράγοντες της εργασιακής ικανοποίησης, υποκίνησης, ενσυναίσθησης, χωρίς να εμφανίζονται σημαντικές αποκλίσεις ανά κατηγορία προσωπικού.
Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα της σχέσης ανάμεσα στην εργασιακής ικανοποίηση και την υποκίνηση συμφωνούν με τη βιβλιογραφία που εστιάζει στην υποκίνηση των επαγγελματιών υγείας εξίσου μέσα από παράγοντες οικονομικούς και μη. Οι επαγγελματίες υγείας τείνουν να υποκινούνται λίγο περισσότερο από παράγοντες εσωτερικούς, γεγονός που οδηγεί στην υιοθέτηση στρατηγικών κινητοποίησης του προσωπικού. Η σχέση Ενσυναίσθησης – Εργασιακής Ικανοποίησης, ανέδειξε τους παράγοντες ενσυναίσθησης να σχετίζονται με τους παράγοντες εργασιακής ικανοποίησης, ιδιαίτερα σε θέματα προσαρμογής, συναδέλφων και επικοινωνίας, γεγονός που αν και δεν τεκμηριώνεται επαρκώς στη βιβλιογραφία, είναι ενδιαφέρον και χρήζει περαιτέρω έρευνας.