Η επίδραση της κρίσης δημοσιονομικού χρέους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα-Χρηματοοικονομική ανάλυση τραπεζών τη περίοδο 2004-2012
Abstract
Στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, οι μεταβολές και οι διακυμάνσεις στις οικονομίες των κρατών είναι μεγάλες με αποτέλεσμα να προκύπτουν όλο και περισσότερα ζητήματα για έρευνα και μελέτη. Ένα από τα θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος είναι οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και η αύξηση του δημοσιονομικού χρέους της χώρας. Τα γεγονότα που ακολούθησαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2008 στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει ριζικά το προφίλ της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή, έχει σκοπό να παρουσιάσει την επίδραση της αύξησης του δημοσιονομικού χρέους της Ελλάδας στο τραπεζικό σύστημα μελετώντας τα ιστορικά γεγονότα αλλά και τις ετήσιες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων. Διερευνούνται οι μεταβολές που υπέστησαν οι τράπεζες τα κρίσιμα τελευταία δέκα χρόνια ώστε να δούμε αν οικονομικές εξελίξεις της οικονομίας επηρέασαν και σε ποιο βαθμό το τραπεζικό σύστημα.
Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την επεξεργασία των οικονομικών στοιχείων, είναι η χρηματοοικονομική ανάλυση μέσω αριθμοδεικτών για τις μεγαλύτερες ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και η ανάλυση της παλινδρόμησης. Με τον υπολογισμό και την επεξεργασία των αριθμοδεικτών μελετήσαμε και ερμηνεύσαμε την οικονομική κατάσταση των τραπεζών ώστε να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα για κάθε πιστωτικό ίδρυμα, σχετικά με την αποδοτικότητα, την ρευστότητα, την κεφαλαιακή επάρκεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα ενεργητικού. Η χρηματοοικονομική ανάλυση χωρίστηκε σε περιόδους πριν τη κρίση και μετά την κρίση ώστε να δούμε καλύτερα την επίδραση των γεγονότων στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών. Κατά την ανάλυση των δεδομένων έγινε και σύγκριση μεταξύ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών για κάθε κατηγορία αριθμοδεικτών ώστε να συγκρίνουμε την επίδραση στο τραπεζικό σύστημα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Η ανάλυση της παλινδρόμησης χρησιμοποιήθηκε για να μελετήσουμε τη σχέση μεταξύ των αριθμοδεικτών των τραπεζών και του δείκτη χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Τα συμπεράσματα από την έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς η πρώτη περίοδος έδειξε σημαντική κερδοφορία για τις τράπεζες ενώ η δεύτερη περίοδος της κρίσης ακριβώς το αντίθετο, με τις τράπεζες να σημειώνουν μεγάλες απώλειες σε όλους τους τομείς, τόσο σε αποδοτικότητα όσο και σε κερδοφορία. Επίσης, η ανάλυση της παλινδρόμησης έδειξε ικανοποιητική στατιστική σημαντικότητα μεταξύ των αριθμοδεικτών των τραπεζών και του δείκτη χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η αύξηση του χρέους οδήγησε σε μείωση της απόδοσης σχεδόν σε όλους τους αριθμοδείκτες. Η μείωση του ελλείμματος και κατ’ επέκταση η μείωση του χρέους συνιστά επιτακτική ανάγκη της Ελλάδας ώστε να προστατευτεί το τραπεζικό της σύστημα.