Χρηματοοικονομική ανάλυση του επενδυτικού κλάδου
Abstract
Αντικειμενικός σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η μελέτη του κλάδου των επενδύσεων και πιο συγκεκριμένα η αποτύπωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης, για την πενταετία 2007-2011, των επιχειρήσεων ALPHATRUST, ΑΙΟΛΙΚΗ και EUROLINE, με στόχο την υποβοήθηση της διοίκησης των εταιριών για τη λήψη αποφάσεων σχετικών με την αποτελεσματικότερη κατανομή των οικονομικών πόρων των επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη ανάλυση έχει απώτερο σκοπό να βοηθήσει στην κατάστρωση ενός όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικού προγράμματος, το οποίο τελικά θα χρησιμεύσει στην υλοποίηση των αντικειμενικών σκοπών της κάθε επιχείρησης, σε μια συγκυρία που απαιτεί τη λήψη σημαντικών στρατηγικών και λειτουργικών αποφάσεων.
Η παρούσα εργασία αρχίζει με την εισαγωγή, κεφάλαιο πρώτο, στην οποία διατυπώνονται οι βασικές επιδιώξεις της και γίνεται αναφορά στη χρησιμότητα της, και στη μεθοδολογία που ακολουθείται.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται η ανάλυση της θεωρίας χρηματοοικονομικής ανάλυσης. Αναφέρονται οι φάσεις τις στατιστικής ανάλυσης και γίνεται μία εκτενής παρουσίαση των σημαντικότερων αριθμοδεικτών που χρησιμοποιούνται στην χρηματοοικονομική ανάλυση εταιριών.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται η ανάλυση της οικονομίας. Πιο συγκεκριμένα, μελετούνται τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας καθώς και το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που έχει δημιουργηθεί. Αναλύεται η παρούσα κατάσταση της οικονομίας και αναφέρονται οι προοπτικές, οι προκλήσεις και οι πολιτικές για το 2013. Τέλος, γίνονται κάποιες προτάσεις οικονομικής πολιτικής. Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί τον συνδετικό κρίκο για την κατανόηση της πορείας του επενδυτικού κλάδου, καθώς αποτελεί μέρος της οικονομίας της χώρα και συμπαρασύρεται αναγκαστικά από τις τάσεις αυτής.
Στο τέταρτο κεφάλαιο, ακολουθεί η παρουσίαση του κλάδου των επενδύσεων με μία σύντομη αναφορά στις εταιρίες που τον απαρτίζουν (ALPHATRUST, ΑΙΟΛΙΚΗ και EUROLINE).
Στο επόμενο κεφάλαιο, θα πραγματοποιήσουμε ανάλυση αριθμοδεικτών για τις εταιρίες που προαναφέραμε. Θα εξεταστούν δείκτες αποδοτικότητας, κερδοφορίας, δραστηριότητας, ρευστότητας, κάλυψης υποχρεώσεων, χρηματοδοτικής μόχλευσης και τέλος χρηματιστηριακοί δείκτες.
Στο τελευταίο κεφάλαιο, θα γίνει σύνοψη της εργασίας και θα παρουσιαστούν τα σημαντικότερα συμπεράσματα αυτής.