Η κατοχύρωση-εκμετάλλευση ευρεσιτεχνιών και η ενίσχυση της δημιουργίας εταιρειών τεχνοβλαστών με σκοπό την εκμετάλλευση μιας τεχνολογικής καινοτομίας, ως μέσα οικονομικής ανάπτυξης και αύξησης της επιχειρηματικότητας
Abstract
Λαμβανομένης υπόψη της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η επένδυση στη γνώση, στην έρευνα, στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα θα μπορούσε να αποτελέσει τον τρόπο προκειμένου η Ελλάδα να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και να ανακάμψει οικονομικά. Η κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και η μεταφορά τεχνολογίας συνδέονται άμεσα με την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα, και για το λόγο αυτό συμβάλλουν στην ανάπτυξη του κοινωνικού και οικονομικού συστήματος.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιαστούν οι τρόποι, με τους οποίους τα επιτεύγματα της επιστημονικής έρευνας μπορούν να οδηγήσουν σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η μεταφορά τεχνολογίας πραγματοποιείται, είτε μέσω της σύναψης συμβάσεων μεταβίβασης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας ή παραχώρησης της άδειας εκμετάλλευσης, είτε μέσω της ίδρυσης και συμμετοχής σε εταιρείες με σκοπό την προώθηση του προϊόντος - ευρεσιτεχνίας στην αγορά. Ιδιαίτερα σημαντική μορφή μεταφοράς τεχνολογίας είναι η ίδρυση ακαδημαϊκών εταιρειών - τεχνοβλαστών, οι οποίες διεθνώς ονομάζονται spin - off εταιρείες, και ιδρύονται από ερευνητές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, με σκοπό να προωθήσουν τα προϊόντα που αποτελούν αποτέλεσμα της επιστημονικής τους έρευνας.
Στην παρούσα εργασία, αρχικά, αναλύονται οι προϋποθέσεις της κατοχύρωσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας και τα αποτελέσματα που έχει η κατοχύρωση αυτή για τον εφευρέτη. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι τρόποι με τους οποίους πραγματοποιείται η μεταφορά τεχνολογίας και ειδικότερα αναλύονται οι προϋποθέσεις ίδρυσης των ακαδημαϊκών spin - off εταιρειών, οι οποίες στοχεύουν στη μεταφορά των ερευνητικών αποτελεσμάτων στην αγορά. Τέλος, πραγματοποιείται μία ενδεικτική αναφορά σε ακαδημαϊκές spin - off εταιρείες που έχουν ιδρυθεί στην Ελλάδα, ως παραδείγματα επιτυχημένης σύνδεσης της έρευνας και της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ανάπτυξη.