Αξιολόγηση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα απο την ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων, σύμφωνα με το οικονομικό διαχειριστικό σύστημα και σύγκριση με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα: Ανάλυση περίπτωσης του δήμου Κοζάνης (2008-2013)
Abstract
Το οικονομικό διαχειριστικό σύστημα των ΟΤΑ στην Ελλάδα, βασίζεται στην εφαρμογή της διπλογραφικής μεθόδου, που εφαρμόστηκε με επιτυχία την τελευταία δεκαετία. Η κρίση δημοσίου χρέους όμως, καθιστά απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, καθώς παρουσιάστηκε μια διεθνή αμφισβήτηση σχετικά με την παρουσίαση των οικονομικών καταστάσεων. Ζητούμενο κατά την τρέχουσα περίοδο είναι η δημοσιονομική σταθερότητα, η ολοκληρωμένη πληροφόρηση και η διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση - δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων.
Σημαντική προσπάθεια προς τον εκσυγχρονισμό της οικονομικής διαχείρισης έγινε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης. Σε διεθνές επίπεδο παρουσιάζεται μια τάση στην υιοθέτηση διεθνών λογιστικών προτύπων στον δημόσιο τομέα που προτάθηκαν από την διεθνή ομοσπονδία λογιστών. Τα 32, μέχρι στιγμής, πρότυπα που εξέδωσε η ομοσπονδία βασίζονται στα διεθνή λογιστικά πρότυπα χρηματοοικονομικής πληροφόρησης. Με τα πρότυπα αυτά εισάγεται η δεδουλευμένη λογιστική προκειμένου να παρουσιαστούν αξιόπιστα στοιχεία και με την σύγκριση των οικονομικών καταστάσεων μεταξύ των οντοτήτων να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι.
Στόχος της διατριβής είναι να διερευνηθεί διαχρονικά η πορεία του δήμου Κοζάνης με την χρήση αριθμοδεικτών, η παρουσίαση των διεθνών προτύπων, η σύγκριση της υφιστάμενης κατάστασης με την δεδουλευμένη λογιστική των διεθνών λογιστικών προτύπων και η εξαγωγή συμπερασμάτων. Τα συμπεράσματα αφορούν κυρίως στον χρόνο αναγνώρισης των συναλλαγών, την συγκρισιμότητα των οικονομικών στοιχείων, την δυνατότητα ανάλυσης περισσότερων και αξιόπιστων πληροφοριών, τις ταμειακές ροές, το κόστος εφαρμογής των προτύπων και του πιθανούς κινδύνους που μπορεί να εμφανιστούν.