Η ικανοποίηση των ασθενών απο τα εξωτερικά ιατρεία καρδιολογίας των μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων της Κύπρου
Abstract
Εισαγωγή
Μια από τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία είναι ο έλεγχος της αποτελεσματικότητας και το επίπεδο ικανοποίησης των ασθενών-πελατών.
Για τα δεδομένα της Κύπρου, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα δημοσιευμένη μελέτη, που να αφορά στην ικανοποίηση των ασθενών από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας σε εξωτερικά ιατρεία καρδιολογικών τμημάτων.
Σκοπός
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών που προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία του καρδιολογικού τμήματος, στα τρία μεγαλύτερα δημόσια νοσηλευτήρια της Κύπρου. Αξιολογήθηκε η ικανοποίηση από
ιατρονοσηλευτικές και διοικητικές υπηρεσίες όπως τη διαδικασία καθορισμού ημερομηνίας εξέτασης, την αντιμετώπιση στην υποδοχή κατά την προσέλευση στα ιατρεία, την διάρκεια αναμονής και την διαδικασία εξέτασης από το ιατρικό προσωπικό. Έγινε σύγκριση μεταξύ των τριών μεγάλων δημόσιων νοσηλευτηρίων (Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας).
Μεθοδολογία
Το δείγμα αποτέλεσαν 371 ασθενείς που επισκέφτηκαν τα εξωτερικά καρδιολογικά ιατρεία ενός από τα τρία νοσοκομεία που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, για το διάστημα από την 1η Μαρτίου 2010 και μέχρι τις 14 Μαΐου 2010. Το ποσοστό ανταπόκρισης των συμμετεχόντων ήταν 27%. Συγκεκριμένα συμμετείχαν 197 ασθενείς που προσήλθαν στα Εξωτερικά Ιατρεία του Καρδιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, 96 ασθενείς από το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού και 78 ασθενείς από το Νοσοκομείο Λάρνακας. Η ανάλυση των δεδομένων έγινε με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS 18.
Αποτελέσματα
Oι ασθενείς φάνηκαν να φεύγουν με θετικές εντυπώσεις και ικανοποιημένοι από την επίσκεψή τους στα καρδιολογικά εξωτερικά ιατρεία. Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις απαντήσεις των δύο φύλων (P= 0,100). Οι ασθενείς στην πλειοψηφία τους δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις διοικητικές διαδικασίες (56,9%) καθώς και από την διάρκεια της εξέτασης και επικοινωνίας τους με τον γιατρό (72%). Μοιρασμένοι φάνηκαν να είναι οι ασθενείς σε σχέση με το κατά πόσο πήραν ραντεβού σε κοντινή ημερομηνία (41%). Αυτό, για όλες τις υπό μελέτη επαρχίες. Ικανοποιημένοι φάνηκε να είναι οι ασθενείς από την διαδικασία που υπάρχει για καθορισμό ημερομηνίας εξέτασης και την επικοινωνία πριν την έλευση στο νοσοκομείο. Μεγάλος ήταν και ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών από την ιατρική εξέταση σε όλο το φάσμα της (84,3%). Από την παραγοντική ανάλυση φάνηκε ότι, σχετικά με τη «Διαδικασία και τρόπο εξέτασης από τον γιατρό» η διαφορά εντοπίστηκε μεταξύ Λευκωσίας και Λάρνακας καθώς και μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας. Οι ασθενείς έδειξαν να είναι περισσότερο ικανοποιημένοι σε αυτό τον παράγοντα σε αντίθεση με αυτούς της Λάρνακας. Σχετικά με το «χρόνο και χώρο αναμονής» οι ασθενείς της Λευκωσίας και της Λεμεσού έδειξαν να είναι περισσότερο ικανοποιημένοι σε αυτό τον παράγοντα σε αντίθεση με αυτούς της Λάρνακας. Στατιστικά σημαντική διαφορά υπήρξε και σχετικά με τις «Διοικητικές διαδικασίες και τον χώρο εξέτασης», οι ασθενείς που δήλωσαν λιγότερο ικανοποιημένοι ήταν αυτοί της Λεμεσού σε σχέση με αυτούς της Λάρνακας και της Λευκωσίας.
Συμπεράσματα
Οι ασθενείς που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των τριών μεγαλύτερων δημόσιων νοσηλευτηρίων της Κύπρου για να εξεταστούν από καρδιολόγο έμειναν ικανοποιημένοι από τις διοικητικές διαδικασίες πριν και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, από την εξέταση από τον ιατρό και τη σημασία που τους δόθηκε από τα στελέχη- διοικητικά και επαγγελματίες υγείας- του νοσοκομείου.
Ένα σημαντικό πρόβλημα που εντοπίστηκε ήταν ο μεγάλος χρόνος αναμονής για την επόμενη εξέταση ρουτίνας σε καρδιολόγο. Αυτό ενδέχεται να οφείλεται στο μεγάλο αριθμό ασθενών που παρακολουθούν οι καρδιολόγοι και στην ανεπάρκεια του συστήματος να διαχειριστεί τη συστηματική παρακολούθηση των ασθενών από οικογενειακό ιατρό. Η αναγκαιότητα διεξαγωγής τέτοιων ερευνών είναι αδιαμφισβήτητη αφού είναι ο μόνος τρόπος διερεύνησης και ικανοποίησης των προσδοκιών των χρηστών υπηρεσιών υγείας.