Διερεύνηση της επαγγελματικής ικανοποίησης και του στρές των φαρμακοποιών στο δημόσιο τομέα της Κύπρου
Abstract
Εισαγωγή: Στη διεθνή βιβλιογραφία παρατηρείται ενδιαφέρον για την αξιολόγηση της σχέσης της επαγγελματικής ικανοποίησης των φαρμακοποιών με το επαγγελματικό τους στρες, την καριέρα τους και την πρόθεσή τους να παραμείνουν ή να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους. Οι σημαντικότεροι παράγοντες που σχετίζονται με το αναφερόμενο στρες των φαρμακοποιών είναι η ανεπαρκής στελέχωση, οι διακοπές στην ροή της εργασίας τους και τα αυξημένα καθήκοντά τους. Οι περισσότερες έρευνες αναφέρουν μια σχετικά υψηλή ικανοποίηση των φαρμακοποιών από την εργασία τους με τις γυναίκες να εμφανίζονται πιο ικανοποιημένες.
Σκοπός: Η διερεύνηση των παραγόντων που σχετίζονται με την επαγγελματική ικανοποίηση και το στρες των φαρμακοποιών του δημοσίου τομέα της Κύπρου.
Δείγμα και μέθοδος: Το τελικό δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 123 φαρμακοποιοί που εργάζονται στα φαρμακεία των δημοσίων οργανισμών της Κύπρου και οι οποίοι συμπλήρωσαν πλήρως ένα ανώνυμο και αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο. Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε δυο μέρη: Ένα για την καταγραφή των κοινωνικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών του δείγματος καθώς και ερωτήσεις αυτοαξιολόγησης του στρες και της επαγγελματικής ικανοποίησης. Το άλλο μέρος περιλάμβανε τα ερωτηματολόγια employee satisfaction inventory (ESI) και το Perceived Stress Scale (PSS).
Αποτελέσματα: Δεν υπήρξε μια στατιστικά σημαντική διαφορά στη μέση ικανοποίηση των φαρμακοποιών από την εργασία τους αναφορικά με την πόλη στην οποία εργάζονται ή την οικογενειακή τους κατάσταση. Αντίθετα υπήρξε μια θετική και στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία των φαρμακοποιών (r=0,283, p=0,002), στην προϋπηρεσία των φαρμακοποιών (r=0,193, p=0,033) και στην ικανοποίησή τους από την εργασία τους. Η δοκιμασία t-test έδειξε στατιστικά σημαντική διαφορά (p=0,014) στο μέσο αυτοαναφερόμενο άγχος ανδρών και γυναικών φαρμακοποιών από την εργασία τους, με τις γυναίκες να δηλώνουν περισσότερο άγχος. Υπήρξε μια θετική συσχέτιση της συνολικής βαθμολογίας στον παράγοντα αποδοχές και στην συνολική βαθμολογία στην κλίμακα στρες, αρνητική συσχέτιση της συνολικής βαθμολογίας στον παράγοντα προαγωγή και στην συνολική βαθμολογία στην κλίμακα στρες και μια αρνητική συσχέτιση της συνολικής βαθμολογίας στον παράγοντα οργανισμός ως μία ολότητα και στην συνολική βαθμολογία στην κλίμακα στρες.
Συμπέρασμα: Η συνολική αυτοαναφερόμενη ικανοποίηση των φαρμακοποιών από την εργασία τους σχετίζεται αρνητικά με το στρες της εργασίας.