Συγκέντρωση κίνησης για μεταγωγή ρίπων (Optical Burst Switching) σε ευρυζωνικά οπτικά δίκτυα κορμού
Abstract
Στόχος της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι η μελέτη αλγορίθμων, πρωτοκόλλων και τεχνικών για την διαχείριση μεγάλων ροών που υπάρχουν στα δίκτυα κορμού. Μέχρι σήμερα ο γρηγορότερος και πιο αξιόπιστος τρόπος μετάδοσης δεδομένων που χρησιμοποιείται είναι μέσω οπτικών ινών. Για τον λόγο αυτό, στη παρούσα διατριβή το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί μία εισαγωγή στις τεχνολογίες οπτικών ινών. Συγκεκριμένα παρουσιάζεται η κατάσταση τον δικτύων οπτικών ινών όπως είναι σήμερα, με τις διάφορες τεχνικές πολυπλεξίας και μεταγωγής, καθώς και οι προοπτικές για βελτίωση με νέες τεχνικές.
Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αυξανόμενη ζήτηση όσον αφορά την χωρητικότητα και το εύρος ζώνης στα δίκτυα κορμού. Η αύξηση των χρηστών διαδικτύου και οι απαιτητικές εφαρμογές δημιουργούν τεράστιες ροές δεδομένων. Έτσι στην ενότητα αυτή αναλύονται συγκεκριμένες τεχνικές και αλγόριθμοι αναγνώρισης, του πια από τις υπάρχουσες ροές στα δίκτυα κορμού ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων ροών (elephant flows). Επίσης η ανάλυση αυτή περιλαμβάνει και πιθανά μοντέλα στήριξης της ποιότητας υπηρεσίας που μπορούν να προσφέρουν οι μεγάλες ροές.
Το τρίτο κεφάλαιο καταπιάνεται με την ανάλυση και τη λειτουργία της οπτικής μεταγωγής ριπών, μιας τεχνολογίας η οποία στηρίζεται και χρησιμοποιεί τις δυνατότητες του εύρου ζώνης και χωρητικότητας, των οπτικών ινών. Με αυτό τον τρόπο η τεχνολογία αυτή προβάλει σαν μία πιθανή λύση στην εξυπηρέτηση των μεγάλων ροών στα δίκτυα κορμού.
Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφεται η λειτουργία του προσομοιωτή δικτύων OMNET++ ο οποίος χρησιμοποιείται για να γίνει η προσομοίωση της οπτικής μεταγωγής ριπών. Με τον τρόπο αυτό μελετούνται οι διάφοροι παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν την λειτουργία της μεταγωγής αυτής.
Το τελευταίο κεφάλαιο αποτελεί τον επίλογο της μεταπτυχιακής διατριβής, στον οποίο συζητούνται τα συμπεράσματα που εξάγονται από την προσομοίωση της μεταγωγής ριπών όπως και κάποιες μελλοντικές μελέτες οι οποίες μπορούν να γίνουν για εξαγωγή καλύτερων συμπερασμάτων σχετικά με το είδος της μεταγωγής.