Συσχέτιση άγχους στα εργασιακά πλαίσια με τους πέντε παράγοντες της προσωπικότητας και με την επαγγελματική ικανοποίηση στο νοσηλευτικό προσωπικό στην Ελλάδα σε στιγμές κρίσης
Abstract
Η παρούσα έρευνα εξέτασε το παροδικό άγχος στην εργασία σε συνδυασμό με Πέντε Παράγοντες της Προσωπικότητας και με την Επαγγελματική Ικανοποίηση σε νοσηλευτές στην Ελλάδα σε στιγμές κρίσης. Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διαπιστώσει ποιοι τύποι προσωπικότητας είναι πιο επιρρεπείς στο άγχος και να συσχετίσει την Επαγγελματική Ικανοποίηση, τόσο με το άγχος στα εργασιακά πλαίσια, όσο και με τους Πέντε Παράγοντες της Προσωπικότητας.
Χρησιμοποιήθηκαν τρία ερωτηματολόγια, που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα ξανά. Ονομαστικά, είναι το State anxiety inventory (Spielberger, 1984, Σταλίκας, Τριλίβα, και Πάτζια, 2002), το Adjective Check List (Georgas και συν, 2006) και το «Επαγγελματική Ικανοποίηση» (Νικολαίδου, 2010). Έγινε ανάλυση αξιοπιστίας, που έδειξε θετικά αποτελέσματα για το πρώτο και το τρίτο αλλά όχι για το ACL, το οποίο όπως και σε προηγούμενες έρευνες, εμφάνισε χαμηλή αξιοπιστία (Cronbach’s Alpha). Επίσης, έγινε παραγοντική ανάλυση στο ερωτηματολόγιο επαγγελματικής ικανοποίησης, που έδειξε 7 παράγοντες αντί για 8, όπως πρότειναν οι ερευνητές του.
Το δείγμα αποτέλεσαν 119 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες από το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας και από το Θριάσιο Νοσοκομείο Αττικής. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν πλήρως τις υποθέσεις της έρευνας. Βρέθηκε ότι, το δείγμα έχει χαμηλή Νευρωτική και Εσωστρεφή διάσταση, ενώ έχει υψηλή διάσταση Ευσυνειδησίας, Δεκτικότητας, και Προσήνειας. Έχει χαμηλά επίπεδα άγχους, και μόνο το 23% έχει υψηλά επίπεδα παροδικού άγχους. Γενικά, οι συμμετέχοντες φάνηκαν να έχουν μεσαία εργασιακή ικανοποίηση. Επίσης, αντλούν εργασιακή ικανοποίηση από τους συναδέλφους και τους προϊστάμενους, είναι όμως αρκετά δυσαρεστημένοι από την αμοιβή τους.
Οι παλινδρομήσεις έδειξαν, ότι η επαγγελματική ικανοποίηση μπορεί να προβλεφθεί επιτυχώς από τους 5π, όσο και από το παροδικό άγχος, όπως επίσης, το παροδικό άγχος από τους 5π και τις επαγγελματικές/εργασιακές ικανοποιήσεις. Τα Τ-test έδειξαν, ότι οι νοσηλευτές που ήταν δικιά τους επιλογή η τωρινή θέση εργασίας, είχαν στατιστικά σημαντικά καλύτερα επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης, από τους νοσηλευτές που δεν είχαν επιλέξει τη θέση αυτή.