Αξιολόγηση ενός συνολικού συστήματος κινήτρων σε Φαρμακευτική εταιρεία στην Κύπρο
Abstract
Στη Κύπρο υπάρχουν 49 φαρμακευτικές εταιρείες, κάποιες αυτόνομες και κάποιες με αντιπροσώπους, από τους οποίους οι περισσότεροι έχουν τα δικαιώματα διανομής για περισσότερες απο μία εταιρείες του εξωτερικού.
Αυτές οι εταιρείες εργοδοτούν περίπου 350 ιατρικούς επισκέπτες (Ι.Ε.) και ξοδεύουν κάθε χρόνο αρκετές χιλιάδες ευρώ για τα κίνητρα των Ι.Ε. τους, οικονομικής ή άλλης μορφής.
Έχοντας δουλέψει αρκετά χρόνια σε φαρμακευτική εταιρεία ο ερευνητής με διάφορα συστήματα κινήτρων, διαπίστωσε ότι κάποια τον κινητοποιούσαν για να εργαστεί περισσότερο και πιό αποδοτικά, ενώ κάποια άλλα όχι. Αυτό ήταν και το έναυσμα για την παρούσα μελέτη.
Σκοπός: Σκοπός της διατριβής είναι η αξιολόγηση ενός συνολικού συστήματος κινήτρων προσαρμοσμένων στην Κυπριακή νοοτροπία και πραγματικότητα για ιατρικούς επισκέπτες Φαρμακευτικών εταιρειών. Επίσης καταγράφονται μέσα από συγκεκριμένη έρευνα τα κίνητρα που χρησιμοποιούνται για υποκίνηση των ιατρικών επισκεπτών στην Κύπρο, καθώς και ποιά κίνητρα αξιολογούνται από τους Κύπριους ιατρικούς επισκέπτες ως πιο αποτελεσματικά.
Μεθοδολογία: Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης έχει γίνει μια εκτεταμένη αναφορά στην υφιστάμενη βιβλιογραφία, όσον αφορά την υποκίνηση. Στη συνέχεια, και μετά τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών (expert opinion), ετοιμάστηκε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο δώθηκε πιλοτικά σε 15 Ι.Ε. Ακολούθως τους δώθηκε ακόμα ένα, με 5 ερωτήσεις αξιολόγησης του πρώτου ερωτηματολογίου, και με τις απαραίτητες διορθώσεις, στη συνέχεια δώθηκαν 100 σε μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στη Κύπρο, από τα οποία έχουν απαντηθεί τα 55.
.
Η στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας έγινε με τη βοήθεια του προγράμματος στατιστικής ανάλυσης SPSS 16.0. Για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε περιγραφική στατιστική (συχνότητες, μέσοι όροι, τυπικές αποκλίσεις και ποσοστά).
Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα χρηματικά κίνητρα αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες που κινητοποιούν τους ιατρικούς επισκέπτες στη Κύπρο και σωστά χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες (αν και πρέπει να δωθεί προσοχή στο σχεδιασμό τους), ενώ αντίθετα τα μή χρηματικά ή εσωτερικά κίνητρα, όπως η επίτευξη των στόχων στην εργασία, το ομαδικό πνεύμα, οι ευκαιρίες ανέλιξης, η συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων κλπ. είναι επισης πολύ σημαντικά και κάποια από αυτά αποδεικνύεται να παραμελούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες στη Κύπρο. Οι ιατρικοί επισκέπτες στην Κύπρο γενικά είναι ευχαριστημένοι με το σύστημα κινήτρων των εταιρειών τους.
Συμπεράσματα: Στα συμπεράσματα της έρευνας όσο αφορά τα κίνητρα που παρέχονται στους ιατρικούς επισκέπτες στη Κύπρο, προτείνεται να διατηρηθούν τα χρηματικά κίνητρα. Ο σχεδιασμός τους και οι στόχοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, γιατί μπορεί να λειτουργήσουν σαν αντικίνητρα και να έχουν αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης κίνητρο για τον Ι.Ε. στην Κύπρο είναι να λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις που τον αφορούν.
Σημαντικό επίσης είναι, να δίνεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Κύπρο περισσότερη έμφαση στα εσωτερικά κίνητρα, να υπάρχουν πιθανότητες ανέλιξης για τους ιατρικούς επισκέπτες, με ξεκάθαρα κριτήρια.
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στο ομαδικό πνεύμα στην εργασία, κάτι που δεν γίνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στη Κύπρο. Τέλος χρειάζεται να υπάρχει διευκόλυνση της επίτευξης ισορροπίας μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας από τον εργοδότη.