Σύστημα δυναμικής ανάπτυξης τράπεζας ερωτήσεων απο χρήστες, αξιολόγησης ερωτήσεων και αυτόματης δημιουργίας δοκιμίων
Abstract
Η Μεταπτυχιακή Διατριβή έχει σα σκοπό τη σχεδίαση και την υλοποίηση ενός Πληροφοριακού Συστήματος το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο στη διαδικασία της αυτόματης δημιουργίας εξεταστικών δοκιμίων από διάφορες ομάδες χρηστών.
Τα εξεταστικά δοκίμια αποτελούνται από ερωτήσεις πλαισιωμένες από σχετικό υλικό όπως κείμενα, εικόνες, ήχους, βίντεο και σχήματα. Το κάθε δοκίμιο ανήκει σε μια κατηγορία εξετάσεων η οποία απευθύνεται σε συγκεκριμένες ομάδες εξεταζομένων, με προκαθορισμένο βαθμό δυσκολίας και ύλης μέσα από την οποία θα δημιουργούνται όλες οι ερωτήσεις . Η συνολική καταλληλότητα και επιτυχία του δοκιμίου εξαρτάται από την επί μέρους καταλληλότητα της κάθε ερώτησης που περιλαμβάνει και τη συσχέτιση όλων των ερωτήσεων μεταξύ τους. Για το λόγο αυτό εφαρμόζονται μέθοδοι αξιολόγησης των ερωτήσεων και του σχετικού υλικού, οι οποίες αποτιμούν την καταλληλότητα τους σε μια αριθμητική κλίμακα από το ένα μέχρι και το δέκα .
Η συσχέτιση μεταξύ των ερωτήσεων του δοκιμίου μπορεί να διασφαλιστεί σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο έχουμε την υποχρεωτική εισαγωγή των ερωτήσεων σε προκαθορισμένη δομή ενοτήτων στη Τράπεζα Ερωτήσεων και στο δεύτερο επίπεδο τα κριτήρια επιλογής τα οποία θα καθορίζει ο δημιουργός δοκιμίου στη φάση της σχεδίαση του.
Οι χρήστες του ΠΣ θα ανήκουν στις ομάδες των Εισηγητών νέων ερωτήσεων, των Αξιολογητών υφιστάμενων ερωτήσεων και των Δημιουργών νέων δοκιμίων. Η ομάδα των Εισηγητών θα εισάγει νέες ερωτήσεις στις προκαθορισμένες ενότητες που θα υπάρχουν στη Τράπεζα Ερωτήσεων, η ομάδα των Aξιολογητών θα αξιολογεί ερωτήσεις άλλων χρηστών και η ομάδα των δημιουργών δοκιμίων θα σχεδιάζει νέα δοκίμια καθορίζοντας τα ζητούμενα κριτήρια καταλληλότητας.
Η αυτόματη δημιουργία δοκιμίων θα βασίζεται σε ομάδα κριτηρίων τα οποία θα καθορίζει ο Δημιουργός Δοκιμίων κατά την σχεδίαση τους. Το Πληροφοριακό Σύστημα θα εφαρμόζει τα κριτήρια στην Τράπεζα ερωτήσεων που θα διαθέτει και θα επιλέγει τις πιο κατάλληλες ερωτήσεις σύμφωνα με τα προκαθορισμένα κριτήρια. Τα κριτήρια θα έχουν να κάνουν με τα γενικά στατιστικά στοιχεία της ερώτησης καθώς επίσης και με διάφορους δείκτες καταλληλότητας όπως ο Δείκτης Καταλληλότητας Ερώτησης, ο Δείκτης Καταλληλότητας
ii
Εισηγητή, ο Δείκτης Καταλληλότητας Αξιολογητή και ο Δείκτης Καταλληλότητας Μελών Αξιολόγησης .
Η επιτυχία του εργαλείου εξαρτάται από το πλήθος των κατάλληλων Εισηγητών και Αξιολογητών που θα το χρησιμοποιούν καθώς επίσης και το πλήθος των κατάλληλων ερωτήσεων που θα είναι διαθέσιμες στη Τράπεζα Ερωτήσεων. Μια μεγάλη Τράπεζα Ερωτήσεων με μεγάλο πλήθος κατάλληλων και ενεργών χρηστών που θα συνεισφέρουν συνεχώς θα συμβάλει τα μέγιστα στην επιτυχημένη χρήση του εργαλείου. Επιπρόσθετα το εργαλείο θα πρέπει να προστατευτεί από ομάδες χρηστών που θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν προβλήματα για δικούς τους σκοπούς.