Οι διατροφικές συνήθειες νέων της Κύπρου- Η σημασία της διατροφής στην υγεία: Απόψεις πρωτοετών Κυπρίων φοιτητών

Ιδρυματικό αποθετήριο Κυψέλη

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Παυλάκης, Ανδρέας
dc.contributor.author Κυριάκου, Ελευθέριος
dc.contributor.other Kyriakou , Eleutherios
dc.coverage.spatial Κύπρος el_GR
dc.date.accessioned 2011-07-28
dc.date.accessioned 2011-07-28T11:38:15Z
dc.date.available 2011-07-28T11:38:15Z
dc.date.copyright 2010-06
dc.date.issued 2011-07-28
dc.identifier.other ΔΜΥ/2010/00012 el_GR
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/11128/89
dc.description Περιέχει βιβλιογραφικές παραπομπές. el_GR
dc.description.abstract Εισαγωγή: Η παρούσα διατριβή διερευνά τις διατροφικές συνήθειες νέων της Κύπρου και τη σημασία της διατροφής στην υγεία τους. Η διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση ή όχι της υγείας των ανθρώπων. Οι συνέπειες της κακής διατροφής είναι καταστρεπτικές για την υγεία, ιδιαίτερα όταν οι συνήθειες αυτές υιοθετούνται από πολύ νωρίς και αυτό γιατί συμβάλλει στην προδιάθεση διαφόρων νόσων. Σκοπός: Η έρευνα στοχεύει στην εξέταση και αποτύπωση των διατροφικών συνηθειών νέων της Κύπρου, μέσα από τυχαίο δείγμα πρωτοετών φοιτητών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και στην εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με τη διατροφική συμπεριφορά των νέων και το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει στην Κύπρο. Παράλληλα, δεύτερος σκοπός της έρευνας είναι η συσχέτιση των αποτελεσμάτων ώστε να εξεταστεί το είδος της σχέσης και ο βαθμός συσχέτισης του ποσοστού των νέων με κακές συνήθειες διατροφής και η υποβολή εισηγήσεων για την αντιμετώπιση της. Δείγμα- Μέθοδος: Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν εκατό είκοσι ένας (121) Κύπριοι πρωτοετείς φοιτητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με τη χρήση ερωτηματολογίου σχετικού με τις διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις των νέων, καθώς και για τη συχνότητα κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών. Τα αποτελέσματα έτυχαν επεξεργασίας και στατιστικής ανάλυσης με το Στατιστικό Πακέτο για τις Κοινωνικές Επιστήμες έκδοση 16.0. Αποτελέσματα: Από την έρευνα, βρέθηκε ότι οι νέοι διατηρούν σχετικά κακές διατροφικές συνήθειες και προτιμήσεις, με πιθανό αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία τους. Συγκεκριμένα, ποσοστό 55,7% των νέων δεν ετοιμάζει φαγητό στο σπίτι ή ετοιμάζει μόνο δύο έως τρεις φορές το μήνα. Επιπρόσθετα, ποσοστό 31,4% των νέων τρώει σε ταχυφαγεία ή εστιατόρια δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα. Το ποσοστό που τρώει καθημερινά σε ταχυφαγεία ή εστιατόρια είναι 4,2%. Ποσοστό 47,2% των νέων δεν αθλείται καθόλου, ενώ ποσοστό 79,3% των παχύσαρκων συμμετεχόντων στην έρευνα δεν έχει σταθερές ώρες γευμάτων. Τα αποτελέσματα φανερώνουν ότι οι σημερινοί νέοι, αν και ενημερωμένοι για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία τους η κακή διατροφή, δεν ακολουθούν συστηματικά υγιεινό τρόπο διατροφής. Συζήτηση:Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με τις διατροφικές προτιμήσεις και συνήθειες νέων άλλων χωρών. Συγκεκριμένα παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση έτοιμου φαγητού και μη τήρηση σταθερού ωραρίου στη λήψη γευμάτων. Επίσης έχει παρατηρηθεί μειωμένη φυσική δραστηριότητα που επιβαρύνει την υγεία των νέων. Οι διαπιστώσεις αυτές πρέπει να ευαισθητοποιήσουν τις αρμόδιες αρχές υγείας της Κύπρου για την οργάνωση προγραμμάτων Αγωγής Υγείας σε θέματα διατροφής και άσκησης, τα οποία πρέπει να αρχίζουν από την παιδική ηλικία έτσι ώστε οι νέοι να είναι ήδη ευαισθητοποιημένοι για τη διατροφή και κατ’ επέκταση την υγεία τους. el_GR
dc.format.extent 75 σ. πιν., 30 εκ. el_GR
dc.language gr el_GR
dc.language.iso gr el_GR
dc.subject Διατροφή el_GR
dc.subject Nutrition el_GR
dc.subject Διατροφικές συνήθειες el_GR
dc.title Οι διατροφικές συνήθειες νέων της Κύπρου- Η σημασία της διατροφής στην υγεία: Απόψεις πρωτοετών Κυπρίων φοιτητών el_GR
dc.type Μεταπτυχιακή Διατριβή el_GR
dc.description.translatedabstract Introduction: The thesis that follows refers to the eating habits of young people of Cyprus and the importance of nutrition on health. Diet is an important factor in maintaining or not human health. The consequences of malnutrition are hurtful to health, especially when habits are adopted in early childhood, because it contributes to the susceptibility of various diseases. Purpose: The research aims to examine and determine the eating habits of young people of Cyprus from a random sample of freshmen in the European University of Cyprus and to draw conclusions with respect to the eating habits of young people and the size of the problem that exists in Cyprus. Furthermore, the second objective of this research is to correlate the results in order to examine the nature of the relationship and the degree of association between the proportion of young people with poor eating habits and to address recommendations for the eating habits of young people of Cyprus. Sample - Method: The sample consisted of one hundred twenty one (121) Cypriot students of European University Cyprus. The data was collected using a questionnaire on eating habits and food preferences of young people, and the frequency of consumption of specific foods. The results were processed and statistically analysed with SPSS version 16.0. Results: In the literature used, and the results of the study, it emerged that young people keep on unhealthy eating habits and food preferences, possibly putting their health at serious risk if actions are not taken immediately. Specifically, 55.7% of young people do not prepare food at home or they prepare food at home from two to three times a month. Furthermore, 31.4% of young people eat at fast food restaurants two to three times a week, while 4.2% eat everyday. In addition, 47.2% of young people do not exercise at all, while a 79.3% of obese respondents do not have fixed meal times. The results show that young people today, though aware of the problems that can be caused by poor health diet, they do not systematically follow a healthy diet. Discussion: The findings show significant similarities with the dietary preferences and habits of young people in other countries. In particular, there is increased consumption of ready meals without keeping constant time between meals. Furthermore, reduced physical activity has been observed. These are factors that affect the health of young people. These findings should sensitize the health authorities of Cyprus for the organization of Health Education on nutrition and exercise, which should begin in early childhood so that young people are already aware of the benefits of nutrition, which will help them to maintain good health. el_GR
dc.format.type pdf el_GR


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση στην Κυψέλη


Σύνθετη αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο λογαριασμός μου